Kurátori tárlatvezetés Boreczky Ágnessel | Rejtett történetek

Boreczky Ágnes, professzor emerita kurátori tárlatvezetése a Rejtett történetek | az életreform-mozgalmak és a művészetek c. tárlaton

A rendkívül gazdag tudásanyagot feldolgozó, látványos kiállítás itthon elsőként foglalja össze az eddig csak Németországban és Ausztriában közönség elé tárt társadalomkritikus tematikát, a 19. század utolsó harmadától világszerte kibontakozó, a közép-európai országokban virágzó életreform-mozgalmakat, illetve azok korabeli művészetekre gyakorolt hatását – többek között Aba Novák, Csók István, Csontváry, Derkovits, Egry József, Fényes Adolf, Ferenczy, Gulácsy, Iványi-Grünwald, Jaschik Álmos, Kacziány Aladár, Diefenbach, Kernstok, Koszta, Kozma Lajos, Körösfői Kriesch, Maróti Géza, Mednyánszky vagy Rippl-Rónai munkáin keresztül.

Az emblematikus képzőművészeti alkotásokon túl a kiállítás látogatói olyan, az adott korban készült plakátokat, kiadványokat, röpiratokat is áttekinthetnek, amelyek az életreform-gondolkodás hétköznapi emlékei. Különös jelentőségű, eddig soha nem látott méretű mustrával szolgálnak a mozdulatművészetet megörökítő vagy a korabeli sportolást bemutató fotográfiák.

A programon aznapi kiállítási jeggyel lehet részt venni.

Regisztrációt kérünk a mucsarnok@mucsarnok.hu címen.

 

2018. december 2. 15:00 - 16:00
Jegyek
2018. december 1. 16:00 - 17:00
Előző program

Böröcz András vezetése Talált és kitalált tárgyak c. kiállításán

2018. december 4. 17:00 - 18:00
Következő program

Emigráns magyar művészek az 1956-os Forradalomról - beszélgetés