Múzeumok Éjszakája a Műcsarnokban

Délután 3-tól éjjel 2-ig: kiállítás, zene, kortárs tánc, színtér, képzőművészeti film, tárlatvezetés, kreatív játék


Programok:

17.00 – 20.00h

Nagy Liliane terveNagy Liliane terveFétisből totemet!
Terasz, lépcső
Korhatár nélkül családi foglalkozás
Építsünk totemoszlopot a mindennap használatos tárgyainkból! Hozz magaddal egy számodra már nem használható, fölöslegessé vált, elavult, kidobásra ítélt hétköznapi tárgyat, a telefontoktól a fületlen bögréig, a hajcsattól a habverőig bármit, ami része lehet egy közösségi totemépítésnek. Segítő kezek az általad felajánlott tárgyat beépítik a totemoszlopba, amely így mindannyiunk életének lenyomatát együtt fogja hordozni. Az építés délután 5 órakor kezdődik. Amíg a hozott anyagokból épül a közös tornyunk, kicsik és nagyok berendezhetik a számukra ideális teret. Vágunk, ragasztunk, hajtogatunk, makettezünk.

18.30 – 20.00h
Filmvetítés
Előadóterem
Dürer rinocéroszaDürer rinocéroszaAlbrecht Dürer rinocérosza
Animációs film, 30’
Rendezők: Horkay István – Orosz István
Éppen fél évezrede lépett Európa földjére az a híres rinocérosz, amely Dürer metszete révén a képzőművészet történetének legnevezetesebb állata lett, ráadásul úgy, hogy az alkotó nem is látta soha. Sorsáról, nevezetes tulajdonosairól, a fametszet születéséről, illetve a korabeli bestiáriumok egyéb ábrázolatairól, a hozzájuk kapcsolódó valós, legendás és mesés elemekről, továbbá a 16. századi Európa politikai manőveriről és a gyarmatosítás korának hajnaláról szól a fikciós elemeket, de a mának szóló utalásokat is felvonultató kísérleti filmmontázs, műfaja szerint: animációs dokumentumlegenda.
Fényévek
Dokumentumfilm, 50’
Rendezők: Kosztolni Ildikó – Medgyesi Gabriella
Kevesen tudják, hogy a fényművészet megteremtésében a magyarok jártak élen. A hazai alkotóközösségek – Kepes György, Moholy-Nagy László és Nicolas Schöffer hagyatékának örököseiként – a nemzetközi kortárs szcéna élvonalába tartoznak. A Fényévek című film a művészettörténészek és az elhivatott alkotók szemszögéből mutatja be ezt a progresszív műfajt, ugyanakkor kifejezi egy új, a digitális technológiák kínálta innovációra és kísérletezésre nyitott generáció művészeti ízlését. Szereplők: Berkes Dorka képzőművész, fényfestő, Bordos László Zsolt 3D művész, Csáji Attila képzőművész, Csiszár Mátyás média designer, Dargay Lajos képzőművész, Mátrai Erik képzőművész, Mengyán András képzőművész, Sztojánovits Andrea VJ, digitális művész, valamint Zemplén Gábor tudománytörténész és Passuth Krisztina, Orosz Márton, Paksi Endre Lehel művészettörténészek

18.30 – 20.00h
AfrobreakzAfrobreakzAfrobreakz: Totem-breakz...
Terasz, lépcső
Hamisítatlan ál-tradicionális afro-bulizene nyugat-afrikai tónusban... „Amit csinálunk, e tekintetben több, mint zene: kiteljesedés vagy beteljesülés, amit nemcsak mi, hanem a körülöttünk lévő hallgatók-nézők is átélnek.” (A. Gergely András)

 

 19.00 – 20.00h
Tárlatvezetés
Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017
Dr. Szilágyi B. András művészettörténész tárlatvezetése a kiállításon

20.00 – 22.00h
Timothy and the ThingsTimothy and the ThingsTimothy and the Things & MA•ZE: alanyeset | tárgyeset, tánc a térben
Rendező-koreográfus: Fülöp László
Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017
A Timothy and the Things a MA•ZE táncosaival kiegészülve belakja a Műcsarnok tereit, az iparművészeti és tervezőművészeti kiállítást. Érzelmeik és gondolataik tárgyiasításán keresztül, tánc-etűdökben fogalmazzák meg önmagukat és egymást, a viszonyaikat, intenzív külső és belső utazásra invitálva a látogatókat. Ráfogások és elengedések, praktikus diszfunkcionalizmus és diszfunkcionális prakticizmus; mindez táncban – komolyan, de kellő humorral.
 

 

 

21.00 – 22.00h
Tárlatvezetés
Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017
Dr. Bendzsel MiklósDr. Bendzsel Miklós  Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács tiszteletbeli elnöke, c. egyetemi tanár tárlatvezetése a kiállításon

21.00- 23.00h
Koltai RóbertKoltai RóbertNapló-szilánkok
Koltai Róbert önálló Móricz-estje két részben
Előadóterem
Megszületett az egyik legizgalmasabb Móricz-dráma: Koltai Róbert önálló estje, a Napló-szilánkok sok meglepetést tartogat. Móriczot 1924-ben súlyos magánéleti válság indította naplóírásra. „Móricz Zsigmond naplója a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával – a szerelemért. A szerelemért és a végtelen munkáért. A közel ezer oldalas, 1924-25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz-kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató, izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. Legnagyobb meglepetésemre a műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik. Amikor megismertem B. Török Fruzsina szerkesztő színpadra szánt munkáját, arra gondoltam, ha a közönségre csak feleakkora hatással lesz a mű, mint rám, már akkor is katartikus színházi estének leszünk részesei.” (Koltai Róbert) Az előadást szerkesztette: B. Török Fruzsina. Színpadra alkalmazta és előadja: Koltai Róbert. Hangfelvételről közreműködik: Molnár Piroska, Kertész Péter, Uri István, Szirtes Balázs. Művészeti tanácsadó: Lukáts Andor

22.00 – 23.00h
Borbély MihályBorbély Mihály Borbély Mihály – szaxofon
Apszis
Borbély Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész a népzene, a világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt ismert. Az est folyamán improvizációival követi a kiállítás tematikáját, zenéjével reflektál a művekre, megszólaltatja azok ritmusát, hangulatát.

 

 

23.30 – 00.30h
Cserna Csaba és Darvas BenedekCserna Csaba és Darvas Benedek Huncut műfaji szőttes
Cserna Csaba estje
A zongoránál Darvas Benedek
Előadóterem
Az előadás a következő műfajokból nyújt át egy csokrot: szatíra, sanzon, paródia, abszurd, epigramma, aforizma, vicc, konferansz, slágermagyarázat, anekdota, mese, groteszk, parafrázis, humoreszk.
Ízelítő a Sanyi és Aranka Színház készülő előadásából. Rendező: Lukáts Andor. Összeállítás Dalos György, Darvas Szilárd, Dolák-Saly Róbert, Esterházy Péter, Fehér Béla, Hajnóczy Péter, Kornis Mihály, Kosztolányi Dezső, Lackfi János, Örkény István, Szilágyi György és Weöres Sándor műveiből.

 

24.00 – 01.00h
Elsa ValleElsa Valle Elsa Valle és Winand Gábor acapella duó
Apszis
Két különleges zenei egyéniség, mindketten ismert és elismert alakjai nem csak a hazai, de a nemzetközi jazz életnek is. Két olyan énekes találkozásának lehetünk tanúi, akik a világ különböző tájain születtek, azok kultúráját, hangulatait, jellegzetes zenéjét magukba szívva fejlődtek. Acapella koncertjük az afrikai gyökerű kubai ritmus és a hazai melodikus improvizációk randevúja.


 

 

Kiállítások

Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

INSIDE INSIGHT / Design a lakásban. A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara design szakos hallgatóinak munkái
Műcsarnok#Box

Kávé a szalonban. Porcelánok a Merényi-gyűjteményből
Kamaraterem

Kezdje a Múzeumok Éjszakáját a Műcsarnokban!

A Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagok pénztárunkban és online már elővételben is kaphatók.

Az első 100 elővételes, a jegypénztárunkban vásárló ajándékot kap.*

Továbbá két éves belépőt sorsolunk azok között, akik a karszalag vásárláskor regisztrálnak hírlevelünkre**.

2017. június 24-én kiállításaink és programjaink 15 órától látogathatók Múzeumok Éjszakája karszalaggal.

Ára felnőtteknek 1700 Ft, gyerekeknek 800 Ft.

A megvásárolt karszalaggal a Múzeumok Éjszakája rendezvény összes többi intézménye is látogatható.

A karszalag árával azt az intézményt támogatja, amelyikben megvásárolja!

https://www.jegymester.hu/hun/Event/8131932/Mucsarnok

 

 

2017. június 24. 15:00

Műcsarnok

Jegyek
2017. június 19. - június 23.
Előző program

Alkotóműhely | Kalandtúra a varázserejű tárgyak birodalmába | június 19-23

2017. június 24. 17:00 - 20:00
Következő program

Fétisből totemet! - Korhatár nélkül családi foglalkozás