Kutatók Éjszakája | Műcsarnok KÖNYVT’ART estek | Kincses Károly fotótörténész virtuális előadása

A program az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/WYyGPLDnY6w 

 

Egy kiállítás előkészítéséhez és megrendezéséhez, egy művészettörténeti jelenség, egy korszak művészeti folyamatainak interpretálásához, egy alkotói életpálya tudományos igényű összegzéséhez jelentős mennyiségű információ áttekintésére van szükség. Szeretnénk, ha az érdeklődők széles köre közelebb kerülhetne e kutatási munkafázisok titkaihoz. Sorozatunk előadói szakterületük jeles képviselői, akik úgy foglalják össze munkájuk legfrissebb eredményeit, aktuális kurátori munkáikat vagy hosszabb időre visszatekintő vizsgálódásaik fontos következtetéseit, hogy közben elővesszük és megmutatjuk az általuk munkájuk során használt dokumentumok egy részét. Megelevenedhetnek a Műcsarnok Könyvtárában és Archívumában hosszú évek óta gyűjtött, gyakran ritka és különleges források. 

Sorozatunk november 27-én, pénteken 17 órakor, a Kutatók Éjszakáján közönség elé kerülő online előadásán Kincses Károly fotótörténész a hazai könyvpiacon az 1990-es évektől sajátos helyet elfoglaló és különleges rangot kivívó fotómúzeumi könyvsorozatról és fotóalbumokról beszél.

 

Fényképet könyvből. Cipőt a cipőboltból. 

Egy jelentős korszak végénél járunk. Szinte észre sem vesszük, s gyökeresen megváltoztak a képekhez, információkhoz, intellektuális tartalmakhoz jutásunk formái. A 19. század elejétől sokáig a világról szóló ismereteink, képeink döntő hányada könyvekben, nyomtatott sajtótermékek révén jutott el hozzánk. Ezt a megváltoztathatatlannak hitt képződményt időről-időre ugyan érték támadások (fénykép-tárgyak, filmek, tévé, videó) de ezek lényegében nem változtattak a fennálló status quón, csak színezték azt. Ám most ‒ tegnap és ma ‒ a könyvet, szöveget, nyomtatott képet már egyre inkább, s a nagy tömegeknél szinte kizárólag a digitális kijelzőkön megjelenő fénypontok jelentik, ennek minden előnyével és hátrányával.

Az előadás témájában még a múlt évezred végén járunk. Internet csak nyomokban, egy nagylemezes floppyra annyi adat fért fel, amennyi ma egy kicsit nagyobb képhez is kevés lenne. A számítógép alig valamivel volt jobb, mint egy elektromos írógép.

És vala az ofszet nyomtatás és a nézhetetlen minőségű kép… Innen kezdődik a történet, amely a hazai könyvpiacon sajátos helyet kivívó fotómúzeumi könyvsorozatról és fotóalbumokról szól, sok képpel és néhány tanulsággal.

Kincses Károly

 

2020. november 27. 17:00
Jegyek
2020. november 25. 18:00 - 20:30
Előző program

Műcsarnok Filmkör | AZ ÚT – II. | Steven Spielberg: Párbaj

2020. november 27. 18:00 - 19:00
Következő program

Kutatók Éjszakája | Szakmai diskurzus | online program!