AZ ÉPÍTÉSZET MINT „ISTENTŐL VALÓ BESZÉD”. LELKI TEREK TEREMTÉSE

Kerekasztal-beszélgetés a SZLOVÉN KAPCSOLAT – A KARSZTI EMBER: JOZE PLECNIK (1872–1957) című kiállítás kapcsán

HELYSZÍN: MŰCSARNOK, KIÁLLÍTÓTÉR – IX. TEREM (Jože Plečnik-kiállítás)

A beszélgetés résztvevői:

Dr. Ferkai András PhD
Ybl Miklós-díjas építészettörténész, egyetemi tanár, a MOME Design- és Művészettörténeti Tanszék vezetője, az Elméleti Intézet igazgatója. Tagja az Építész Kamarának, az MTA Építészettörténeti és Elméleti Bizottságának, a fővárosi és a műemlékes tervtanácsnak. Kutatási területe a 20. századi és a kortárs magyar, illetve közép-kelet-európai építészet, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra és az 1990-es évekre, továbbá a hazai környezetkultúra, valamint a lakóház- és lakótelep-építés témája.

Hadik András
Művészettörténész, építészettörténész; a Plečnik-kiállítás kurátora. 1981-2012 között az Országos Műemléki Felügyelőségnél, illetve az OMVH Magyar Építészeti Múzeumában dolgozott. A 80-as évek második felétől számos hazai és külföldi építészettörténeti kiállítás rendezője. Egyik alapítója és szerkesztője a Pavilon, valamint a Lapis Angularis című periodikának. Kutatási területe a századforduló, a két világháború közötti periódus és az 1945 utáni művészet és építészet.

Sulyok Miklós
1983-ban az ELTE olasz, majd 1986-ban az ELTE művészettörténet szakán szerzett MA diplomát. 1986 óta a Budapest Galéria munkatársa. 1993-98 között a római Magyar Akadémia művészeti titkáraként dolgozott. 2002-ben a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kurátora volt. 2005 óta a BME Középület-tervezési Tanszék Mesterkurzusának oktatója. Szakterülete a kortárs magyar építészet és képzőművészet. Számos kiállítást rendezett a témában itthon és külföldön.

Szegő György DLA
Ybl Miklós-díjas építészmérnök, belsőépítész, kulturális szakember. 1972-73-ban a BUVÁTI munkatársa, 1979-88 között a Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1983 óta publikál szakcikkeket és könyveket a vizuális kultúra területén; emellett építészeti, művészeti kiállítások kurátora/tervezője. Jelenleg a Műcsarnok művészeti igazgatja, valamint a Régi-új Magyar Építőművészet főszerkesztője, az Utóirat-melléklet alapító szerkesztője.

Térey János
Író, költő, drámaíró. Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. A hagyományosabb lírai és epikai formák használata mellett elfeledett, tetszhalott műfajokat aktualizál és kelt új életre: több mint tíz verseskötete és három novellakötete mellett verses regényeket, drámai költeményt és verses novellákat is írt. Munkáit francia és német nyelvre is fordították, színműveit folyamatosan játsszák. Legutóbb megjelent könyve az A Legkisebb Jégkorszak című regény. Kamaszkorában mérnöknek készült, de az építészet iránti vonzalmát ma már írásaiban fejezi ki: rendszeresen publikál építészeti vonatkozású írásokat irodalmi és közéleti lapokban.

A beszélgetést vezeti:

Vukoszávlyev Zorán PhD
Egyetemi docens, okl. építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszék oktatója. Kutatási területei: kortárs építészeti tendenciák, építészet a posztmodern után, templomépítészet, kortárs szakrális építészet.
2015. szeptember 25.

Műcsarnok

Jegyek
2015. augusztus 12. - szeptember 27.
Előző program

A szlovén kapcsolat

2015. október 7. - 2016. május 30.
Következő program

Kavics – tehetséggondozó – műhelymunka minden szerdán, június 8-ig