CSALÁDI HÉTVÉGE

az ILLUMINÁCIÓK című kiállításhoz kapcsolódóan

Február 28., szombat:

KÖNYVBE-BÚJÓCSKA
Mesélés kicsiknek
10.00–11 óráig
Jobb rejtekhely nem létezik: a könyv lehet sátor, napellenző… aki olvas, eltűnik onnan, ahol van, és a könyvek fedezékében rálel egy másik, titokzatos világra. Ha kinyílnak a lapok, betűkbe bújt barátokra találhatunk. Egy kislányra, egy kisfiúra, egy tücsökre, egy utcaseprőre, egy dallamra, és az is lehet, hogy végül magunkra is rábukkanunk a történetek közt.

ÜVEGHEGYI SÉTA
Meseírás 5-9 éves gyerekekkel
11.00–13. óráig
Az Üveghegyen óvatosabban lépked, aki ott jár. Minden átlátszó, semmit nem lehet elrejteni. A szavak is tiszták, ragyognak. Ha összefűzzük a séta során talált szavakat, megszülethet egy történet, amit magunkkal vihetünk, ha visszatérünk a hegyről.

SZÍVLENYOMAT
Versírás 10-13 éves gyerekekkel
15.00–17 óráig
Az ujjlenyomat megbízható. Mint egy pecsét. Összetéveszthetetlenül elárulja, kinek a keze hagyta. A vers azt árulja el felismerhetetlenül, kinek a szívében született. Azt is, hogy mi nyomta a szívét, amikor a verset írta. Szívlenyomatokat olvasni, írni – azt hiszem, az egyik legjobb dolog a világon.

A foglalkozásokat Molnár Krisztina Rita költő vezeti.

Március 1., vasárnap:

KÖNYVEK GALAXISA
10.30-13.00 óráig
Mit gondolunk ma a könyvről? Mit jelent számunkra ez a „tárgy”? Kötelező iskolai segédeszköz, egy dekoráció a könyvespolcon, vagy valami egészen más? Fejtsük meg a könyv-tárgy titkát. Merüljünk bele, érezzük, fogjuk meg az anyagát, papírpépet ragasszunk hajtogatott könyvlapokra, simítsunk végig az így felrakott „betűkön”, készítsünk saját „művészkönyvet” vagy a kisebbek könyvborítót. Lakjuk be a saját könyvünket, úgy, mintha egy házat rendeznénk be. Készítsünk ezért „dobozkönyvet”, melybe bármilyen számunkra fontos dolgot, emléket, írást, rajzot, gondolatot beleragaszthatunk, térbelivé téve ezt a tárgyat. Nyissuk ki a könyvünk határait.

KÖNYV-KOR-TÁRS
14.30-kor
Lehet-e a könyv maga művészeti tárgy? Mit jelent az, hogy művészkönyv? Mit adnak számunkra ezek a kiállításon lévő könyvvel kapcsolatos műtárgyak? Fogjuk meg, vizsgáljuk meg a könyv-tárgy szépségét, a betűk különös voltát, írjunk betűket, vagy rajzoljunk színes papírpép-darabokkal. Készítsünk térbeli könyvet, ami a mi gondolatainkat tükrözi. Lakjuk be a saját könyvünket, pakoljunk bele, mint egy bőröndbe, hogy kiderüljön, mi az igazán fontos a számunkra. Készítsük el ily módon a saját dobozkönyvtárunkat. A kisebbek rajzolhatnak saját könyvborítót, könyvjelzőt. A foglalkozás végére kiderülhet számunkra, hogy mi is a könyv valójában. Fejtsük meg együtt ennek a tárgynak a határait!

A foglalkozásokat Nagy Barbara képzőművész vezeti.

A családi programokon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. Hétéves kor alatti gyerekeknek, valamint fogyatékkal élő látogatóknak és kísérőiknek nem kell jegyet váltani.
2015. február 28. - március 1.

Műcsarnok

Jegyek
2015. január 15. - június 13.
Előző program

IRODALOM A MŰCSARNOKBAN

2015. március 3.
Következő program

Kortárs Szobrászati Szakmai Konferencia 2015