"Budapest–New York metró” Milyen volt az élet a ’80-as, ’90-es években az ikertornyok tövében?

A nyolcvanas években New Yorkban élő és alkotó Halász Andrással, Drozdik Orshival és Najmányi Lászlóval Winkler Nóra beszélget.

18:00-19:30 Aj Vej-vej 1983 és 1993 között készült New York-i felvételei személyes hangulatú időutazásra csábítanak. A képeken megörökített, akkoriban összetéveszthetetlenül jellegzetes szubkultúrájú helyszíneknek – Lower East Side, East Village – nem véletlenül lehetett a közelében Halász Péterék egykori Squat-színháza sem.

A fotók ennek a szociológiailag is jól körülhatárolható városrésznek olyan különleges átmeneti állapotát, történelmét, kultúráját ragadják meg kivételes perspektívából, amely visszaköszönhet a New Yorkot megjárt magyar képzőművészek elbeszéléseiből is, így Aj Vej-vej képeiből kiindulva számos, egymást keresztező történet bontakozhat ki.

Vajon találkoz(hat)tak-e az alkotók az (akkor még) ismeretlen kínai művésszel? Milyen benyomásokat őriznek a mintegy negyed századdal ezelőtti városról, hol voltak azok a találkozási pontok térben és időben, ahol a New York-i művészeti színtér egykori szereplői együtt léteztek?

A moderátor, Winkler Nóra többek között arról kérdezi a beszélgetés résztvevőit, mennyire egyezik az Aj Vej-vej fotói nyomán kirajzolódó New York-kép az ő emlékeikkel, és ki mire gondol, amikor a fotókon saját fiatalkori énjét látja visszaköszönni? Az érdeklődők így a hajdani szemtanúk párhuzamos történetein keresztül ismerhetik meg a közelmúlt New Yorkjának egy szeletét.
2012. október 4.
Jegyek
2012. október 1. - december 2.
Előző program

Pályázati felhívás

2012. október 6.
Következő program

Időutazás - Nagy Rajzolás a Hösök terén