Filmek és kiállítások/ Filmprogramok Bernar Venet kiállításához

Helyszín: Előadóterem, Műcsarnok
Belépő: 800 Ft

Filmvetítés Marina Abramovic Az üresség nyolc leckéje című munkájához

Az Abramovic kiállításhoz kapcsolódó filmvetítések az erőszak, a kiszolgáltatottság és a félelem különböző műfajú megközelítéseivel árnyalják tovább a művésznő videóinstallációja által felvetett kérdéseket, s szembesítenek a lehetséges válaszokkal vagy éppen a kilátástalansággal.

2012. március 21., szerda, 18 óra
Srdjan Dragojevic: Sebek

(Rane, szerb–német filmdráma, 103 perc, 1998)
A filmet bemutatja: Forgács Iván filmesztéta, filmtörténész

Az 1990-es évek egyik kultikus szerb filmje a Tito utáni időszak első belgrádi kamasznemzedékéről.
Pinki és Sváb számára minden társadalmi érték egyetlen értelmezhető formát kap: az Erőét. Egy Németországból megtollasodva hazatért gazfickó, Tökös lesz a példaképük ‒ elhatározzák, hogy ők is alvilági spílerek lesznek, és szerepelni fognak nagy szerelmük, Lidija bűnügyi tévéműsorában. Álmaik valóra válnak, de a vérontás egyben önpusztító útra is sodorja őket, amelyen nincs megállás. Igaz, a körülöttük lévő zűrzavarban mintha már nem is akarnának megállni...
Srdjan Dragojević radikális alkotása a legellentétesebb érzelmeket váltotta ki: a rendezőt a kritika egy része a zsenialitás magasába emelte, mások megrettentek tőle.
Spiró György például ezt írta a műről a Filmvilágban: „Nem kis kérdést vet fel a Sebek című alkotás: vajon lehetséges-e a fasizmus kritikai ábrázolása egy alapvetően mégiscsak fasiszta szemlélettel, amely a legnagyobb szimpátiával kezelt szereplőket is akarattalan bábnak, a körülményeknek kiszolgáltatott rabnak láttatja.”

2012. március 28., szerda, 18 óra
Sam Peckinpah: Szalmakutyák

(Straw Dogs, amerikai thriller, 113 perc, 1971)
A filmet bemutatja: Mátyás Péter filmesztéta

Az erőszak erotikája és borzalma, valamint a civilizált ember vonzalma az erőszakhoz mindig is komoly szerepet kapott Sam Peckinpah életművében. A Szalmakutyák főhőse egy amerikai történelem-professzor, aki ifjú feleségével és gyerekével egy eldugott angliai birtokra költözik, hogy annak békés csendjében fejezhesse be a könyvét. De a helyi huligánok mindezt másképp gondolják... A bemutatón a nézők egy része „micsoda obszcenitás!”-felkiáltással távozott a vetítésről, mások viszont „vérszomjas lelkesedéssel” fogadták a filmet.

2012. április 4., szerda, 18 óra
Kim Ki-duk: Az íj

(Hwal, dél-koreai–japán dráma, 90 perc, 2005)
A filmet bemutatja: Sári László tibetológus, író

Egy tengerész, aki mellesleg kitűnő íjász, egy tengeren horgonyzó bárkán él. Magához vett egy talált gyereket, felnevelte, végül beleszeretett a 16 éves lányba. Tervei szerint a tizenhetedik születésnapján el szeretné őt venni feleségül. Ám egy nap egy fiatalember érkezik a hajóra. A 60 éves, idős ember csalódottan látja, hogy nevelt lányának, immár menyasszonyának megtetszett a fiú. A film szimbolikájának kibontásában a keleti kultúrák jelképrendszereinek egyik legavatottabb hazai szakértője lesz segítségünkre.

2012. április 11., szerda, 18 óra
Szabó Ildikó: Gyerekgyilkosságok

(magyar filmdráma, 80 perc, 1993)
A filmet bemutatja: Szabó Ildikó filmrendező

Egy 12 éves fiú életének pár napját követi nyomon a film. Bálint nagyanyjával, a hajdani színésznővel lakik együtt Budapesten, ő gondozza a beteg asszonyt, de ideje nagy részét egyedül tölti a Duna-part elhagyott részein kóborolva. Megismerkedik egy intézetből szökött, állapotos cigány lánnyal. A Julival való találkozás szeretetet, játékot és szerelmet hoz az életébe, ám a kallódó fiataloknak pár örömteli óra után szembesülniük kell azzal a kilátástalansággal és azokkal a bűnökkel, melyek fogva tartják sorsukat, vétkekkel, amit ők követtek el, és amit velük szemben követtek el. Az 1993. évi Magyar Filmszemle fődíjas alkotása.


2012. január 25. - április 11.

Műcsarnok

Jegyek
2011. december 11. - 2012. január 8.
Előző program

Ruben Brandt - a Forte Társulat előadásai a Műcsarnokban

2012. január 26. - március 25.
Következő program

Múzeumpedagógiai foglalkozás Bernar Venet kiállításán