A krumplibogár titokzatos feltűnése, világvége várás Écsen, a „hallo” kifejezés rövid története, hunok Kölnből…

Szolnoki József álfikciós dokumentumfilmjei szeptember 30-án, pénteken 17 órától az Ernst Múzeumban

A kiállítás megtekinthető 2011. szeptember 16. és november 13. között az Ernst Múzeumban
Kurátor: Készman József Szolnoki József HOMEOPATIKUS VALÓSÁG – össznemzeti Rorschach-teszt, avagy privát adalékok Kompország irányváltásainak emlékezetéhez című kiállításának kísérőprogramjaként szeptember 30-án, pénteken 17 órától az Ernst Múzeumban levetítjük az alkotó négy filmjét.

Vetítési program:

Leptinotarsa, avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon (Buzás Mihállyal)
dokumentumfilm, 47 perc, betaSP,1997

„Sokan azt állították, hogy az amerikaiak repülőgépről szórták, mások szerint az oroszok hozták be a háború után. Egyesek a világ végének eljövetelét látták benne, és voltak, akik csak mosolyogtak. Néhány elszánt ember, az ellenállók maroknyi csoportja pedig felvette ellene a harcot... Nem tudni pontosan, mi történt valójában. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy 1947. július 19.-én Héderváron, egy kis faluban rátaláltak az elsőre..." A film készítői helyismeretük előnyeit kihasználva felkutatták a szemtanúkat, és kiderítették az igazságot.

Pannon halom
álfikciós dokumentumfilm, 20 perc, betaSP, 2000
A kereszténység ezer éve alapított zászlóshajója, a világörökség része, Pannonhalma. Hőseink az apátsággal szemközti dombtetőn – Nyúl és Ravazd között –, Écsen várják a világvégét. Isten velük, senki ellenük.

Hallo
dokuanimáció, 6 perc, digiBeta, 2006
A „hallo“ kifejezés rövid története. Doku-videóklip a homeopatikus realizmus jegyében. Rendhagyó etimológiai vizualizáció, amely a nyelvi imperializmus és a kisnemzetekre oly jellemző újnacionalista büszkeség töréspontjában fókuszálódik.

Hunvolt, hun nem volt
dokuesszé, 51 perc, digiBeta, 2008
Beszélhetünk-e egyáltalán memetikus atavizmusról? Honnan ered a Hungária elnevezés? Miként lehetséges az, hogy míg a németországi Köln környékén csaknem 2000 regisztrált hun él, addig Magyarországon hivatalosan egyetlen egy sincsen? Van-e a finneknek mongolfoltjuk? Hol van Attila sírja? Kutatásaink eredménye: mégnagyobb homály...
2011. szeptember 30.
Jegyek
2011. szeptember 6. - december 13.
Előző program

A Bizottság-kiállításhoz kapcsolódó filmvetítések

2011. október 4. - október 6.
Következő program

Utazó workshop III.- a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum és a Műcsarnok közös programja