Múzeumok Éjszakája a Műcsarnokban

Múzeumok Éjszakája a Műcsarnokban

 

kiállításaink:

TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon

Princípiumok | Bátai Sándor kiállítása

FRIDA ORSZÁGA ׀ Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái

 

programok:

 

15.00-16.00 Mariachi sin Fronteras, Szlovákia

Kezdje a Múzeumok éjszakáját a Mariachi Sin Fronteras együttessel a Műcsarnokban!

A mariachik a nyugat-mexikói hagyományokat őrző zenei együttesek, melyek tradicionálisan esküvők (az elnevezés valószínűleg a francia mariage ’esküvő’ szóból ered), szerenádok alkalmával játszanak. A mariachi több zenészből (különböző húros hangszerek, tenor énekesek) áll, eredetileg utcazenészek voltak. Öltözetük is jellegzetes: a tardíciót követve ezüstszegekkel kivert charro lovas ruhát és hatalmas karimájú sombrero kalapot hordanak, s mára Mexikó egyik meghatározó nemzeti jelképévé váltak.

A Mariachi Sin Fronteras Szlovákiából érkezik hozzánk. 2007-ben a zenekar alapító tagjai úgy döntöttek, hogy távol Mexikótól, Európa szívében létrehoznak egy hamisítatlan mexikói életérzést és muzsikát közvetítő együttest. Azóta sikerrel megjártak már több mexikói mariachi fesztivált és rendre fellépnek Budapesten is.

16.00 - 20.00  Építészeti filmvetítések az Előadóteremben

Új Ház sorozat: 2017-18 | Engelmann Tamás | Nagy Csaba | Csontos Györgyi | Krizsán András | Golda János – Madzin Attila | Rudolf Mihály | Vásáros Zsolt | Farkas Gábor DLA – Boros Pál DLA | Dévényi Sándor | Őrfi József | Nagy Csaba | Czigány Tamás | Szűcs Endre | Potzner Ferenc – Potyondi Péter | Nagy Tamás projektjei
A sorozatok rendezője: Szomjas György
 

16.00 Pici Bonbon – Góbi Rita táncelőadása a legkisebbek számára

Az előadást 2-5 éves korig ajánljuk. 30 perc előadás + 10 perc közös tánc.

Hogyan ajándékozunk?
A táncelőadás játékos módon mutatja meg a legkisebbek számára az ajándékozást. Az ajándékozás különleges kapcsolatot képez az ajándékozó és az ajándékozott között. Az adás gesztusa fontos, és adni nem csak tárgyat, hanem élményt is lehet. Zene, mozgás, kép harmonikus egysége vezeti a nézők figyelmét, akik közelről nézhetik és élhetik át az előadás apró csodáit.

Tánc és koreográfia: Góbi Rita
Zene: Gyulai Csaba
Jelmez, díszlet: Földi Kinga
Kreatív producer: Bakk Ágnes
Produkciós asszisztens: Maros Liliána

16.30 "Családban marad" – Tárlatvezetés Medgyaszay István dédunokáival, Tartsákné Ládonyi Emese néprajzkutatóval, Ládonyi Veronika táncpedagógussal és Medgyaszay István unokáival, valamint Ládonyiné B. Gabriellával, a hagyaték gondozójával

17.00-20.00 Művészetpedagógiai programok – Kóstolj bele, fogyasztható építészet korhatárok nélkül. A foglalkozásokat vezeti: B-Hajas Ágnes, Geisbühl Tünde, Schopp Ildikó

18.00-02.00 Interaktivátor – Látványüzem
Installáció. Köztéri padok. Közösségi építés. Műhely-kirakat. Workshop. Hello Wood.
A mostani éjszaka során is azt vállaljuk, amit nappal is mindig, vagyis megkíséreljük egy részvételre alkalmas helyzet megteremtését, ahol érezheted, hogy szükség van rád, ahol aktív cselekvés által kerülhetsz közelebb az építészet egyes elemeihez, ahol folyamatában láthatod munkád eredményét.
Ha már korábban interaktiválódtál a Hello Wood kiállítási helyszínén, akkor gyere és folytasd, amit elkezdtél, ha pedig most jönnél először, akkor segítsd a megkezdett munkát: vegyél részt egy közös építésben. Az Építészeti Nemzeti Szalon látogatóinak közreműködésével felhalmozódó, különböző méretű, színes lécekből kültéri padokat hozunk létre veletek. Az így létrejött padokat a kiállításon leadott szavazatok alapján eltérő helyszínekre helyezzük ki. Olyan workshop-helyzetet teremtünk erre az éjszakára, melynek során van választási lehetőséged: beszállhatsz egy egyszerű, felügyelt szerelési feladatba vagy csak követheted, hogy csapatunk hogyan formálja a résztvevők által összeillesztett elemeket egy izgalmas, vibráló köztéri paddá. Vedd ki a részed a munkafolyamatból! Készítsünk közösen kültéri padokat egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények vagy közterek számára.Várunk a Múzeumok éjszakáján 18.00 órától egészen 02.00 óráig a Műcsarnok melletti parkolóban, rossz idő esetén a Hello Wood kiállítási terében. 

18.00 Jazz & Latin - Micheller Myrtill a kiváló jazz zongorista Révész Richárd kíséretében különleges műsorral várja a Múzeumok éjszakája látogatóit a Műcsarnokban. A koncert során meglepetés vendégként Sylvester Ádámot is üdvözölhetjük a zongoránál.

Micheller Myrtill a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Saját együttese mellett számos ismert hazai előadó koncertjein és lemezein is közreműködik. Ugyan elsősorban a jazz műfajban tevékenykedik, azonban neve és hangja szélesebb körben a dance műfajban tevékenykedő Náksi vs. Brunner nevű lemezlovas páros Budapest Parádé himnuszairól lett ismert. Énekelt DJ. Sterbinszky szintén slágerré vált remixein is. A TV2 Megasztár című népszerű tehetségkutató műsorának énektanára volt. Fellépett a Bergendy Szalonzenekarral, Benkó Dixieland Band-del is. A 2000-ben készült Meseautó című filmben az Escape együttesben énekelt.

A latin jazz legjelentősebb hazai zongoristája Révész Richárd. Mielőtt teljesen átállt volna a latin vonalra, játszott például Pege Aladár együttesével, és a Budapest Jazz Orchestra-val is. A latin jazzt a Ricardo Salsa Club vezetőjeként kezdte.

19.00 Kurátori tárlatvezetés Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténésszel, Botzheim Bálint építésszel és Sulyok Miklós művészettörténésszel | TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon

20.00 Góbi Rita: Reptében – mikromozgások kinagyítva

„Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!” Pilinszky János

A ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita új szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzol. Erre a produkcióra készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad majd tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.  

"...kevés Góbihoz fogható precíz, tökélyre törekvő, elbűvölő technikai tudással felvértezett előadó található kortárs fronton, aki nem csupán birtokában van minden, a testről, mozgásról megszerezhető ismeretnek, de tudása kivételes előadói jelenléttel is párosul." Králl Csaba, Élet és Irodalom

Tánc és koreográfia: Góbi Rita
Zene: Szegő Dávid
Jelmeztervező: Sinkovics Judit
Kreatív producer: Bakk Ágnes
Produkciós asszisztens: Maros Liliána

21.00 Kurátori tárlatvezetés Prof. Balázs Mihály építésszel | TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon

22.00 Zengő ércek – koncert

Közreműködnek:  Bern Atom Santi, Rózsa István, Gasner Márk

A Zengő Ércek formáció zenéjében a klasszikus gamelán hangszerek, gongok, hangtálak, harangok, csengettyűk hangja olvad össze a rézfúvósok, tuba, helikon basszusaival. A különleges hangzást finoman fűszerezi a modern zenei eszközök (sampler, ring modulator) izgalmasan játékos használata.  A műsorban felhangzik Bern Atom Santi "Gyönge kismadár terv" című szonátája is.
A speciális térre komponált mű előadása közben a zenészek és a hangforrások is változtatják a helyüket, s a különböző irányokból felhangzó dallamok változatos hangzó struktúrákat hoznak létre.
Az akusztikai élmény megteremtésben  a Felderítő Zenekör művész-munkatársai is részt vesznek.

Night of the Museums – Concert of The Sounding Brasses and Clanging Cymbals
Contributing: Bern Atom Santi, István Rózsa, Márk Gasner

In the music of the formation of Sounding Brasses and Clanging Cymbals, the sounds of the classical gamelan instruments, gongs, sound plates and bells fuse together with bass notes of brass, tuba and helicon instruments.
The unique euphony is delicately spiced by the playful use of modern musical devices (sampler, ring modulator).
At the concert we can also be ear-witnesses of the “Weak Birdy Plan” sonata of Bern Atom Santi.
The concert will take place in a special environment, where musicians and sources of sounds will constantly change places, therefore tunes will be heard from different directions, and will create various sound structures.
To help us in creating the acoustic experience, guest musicians from The "Felderítő Zenekör",will also participate at the show.

Jegyárak:
Felnőtt jegy: 1900 Ft
Gyermekjegy (6-18 éves korig): 800 Ft
6 éves kor alatt ingyenes

 

 

 

 

 

 

2019. június 22. - június 23.

Műcsarnok

Jegyek
2019. június 17. - június 21.
Előző program

Nyári alkotóműhely | A jövő itt van, földön, vízen, levegőben

2019. június 22. - június 15.
Következő program

Múzeumok Éjszakája | Szomjas György | Építészeti filmvetítések