Egy időben – Stúdiólátogatások | Fülöp Gábor: Flóra és fauna

 

A kiállítás jelenleg virtuális sétán tekinthető meg: http://mucsarnok.hu/panoramafoto/egy_idoben/
 
Eddigi gyakorlatunkhoz képest új, kibővített sétákat is kínálunk, melyekkel nem csak a tárlat hangulatát kívánjuk bemutatni, hanem 100%-ban bejárhatóvá tesszük azt. Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérjük.
 
Az extra bejárást a normál belépőjegyek árának 50%-ért kínáljuk.
https://www.jegymester.hu/hun/Event/6000532/Virtualis-seta-extra-%7C-Egy-idoben---Studiolatogatasok
 
 

A Műcsarnok három nagy ablakos terme az egyetlen, ahonnan kilátni a Városliget fáira; tökéletes hely ahhoz, hogy Fülöp Gábor bravúrosan megmunkált, titokzatos antropomorf alakjaival találkozzon a látogató. Bár a természet ilyenkor – késő ősszel és télen – már nem a legvonzóbb arcát mutatja, mégis az a lehetőség, hogy a fából készült szobrok közvetlen kapcsolatba kerülnek a kinti világgal, sajátos üzenetek közvetítésére alkalmas. Ezek az életnagyságú, harmonikus arányú figurák olykor az ókor archaikus szobrászatát idézik, ám a felületükön megjelenő, növény- és állatvilágból származó motívumok, az emberi testtel való szimbiózisuk, egyszerre humoros és bizarr látványuk a manierizmushoz és a szürrealizmushoz is kapcsolja őket.

Ember és természet közös harmóniáját ma már nem megtartanunk kell, hanem visszaállítanunk, begyógyítanunk a Földünkön ejtett sebeket, és ehhez új szemlélettel kell fordulnunk a minket körülvevő világhoz. Flóra és fauna, a létezés rejtélyes titkainak kifürkészése, az értékek megtartása, a természet erejének tisztelete, az állandó körforgás biztosítása alaptétel Fülöp szobrászi gondolkodásában. Ember, állat és növény együttélése, az élővilág egyensúlyának, harmóniájának visszaállítása és megtartása az emberiség, a földi élet megmaradásának záloga. Sosem volt aktuálisabb, mint ma!

Kurátor: Mayer Marianna

A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolából vezetett Fülöp Gábor útja a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol szobrász szakon diplomázott 2008-ban, Kő Pál és Gálhidy Péter növendékeként. A Székely Bertalan (2004) és Erasmus ösztöndíjak (2005) mellett 2006-ban a Ludwig Alapítványtól is ösztöndíjban részesült, majd ugyanebben az évben Samu Géza-díjat kapott, 2007-ben pedig elnyerte a Füvészkert szoborpályázatának I. díját. A diplomát követően már az első alkalommal megpályázott Derkovits-ösztöndíjjal elismerték tehetségét, majd 2009-ben KOGART-díjban, 2012-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíjában részesült. A Műcsarnokban először a fiatal szobrászokat felvonultató Plastica Dreams tárlaton, majd a 2015-ös (Itt és most) és a 2020-as (Szabadjáték) képzőművészeti szalonokon vett részt. 2013-ban a debreceni MODEM Halálos természet, 2019-ben Magyar Nemzeti Galéria Élő gyűjtemény című kiállításán szerepelt. Munkáival külföldön is megjelent, többek között Bolognában (2011), Hongkongban (2011), Münchenben (2012), Sanghajban (2012), Mariborban (2014) és a Római Magyar Akadémián (2014). Művei számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatók. Budapesten él és dolgozik.

 

Egy időben - Stúdiólátogatások

Bánföldi Zoltán | Bérczi Zsófia | Byhon Győző | Fülöp Gábor | Gergely Réka | Pataki Tibor | Rizmayer Péter | Soós Nóra | Tenk László

MŰCSARNOK | 2020. október 28. - 2021. február 14.

https://www.facebook.com/events/673357846635230

virtuális megnyitó: https://youtu.be/wUFJdSLw8Xs

 

2020. október 28. - 2021. február 14.

Műcsarnok

Jegyek
2020. szeptember 11. - november 8.
Előző kiállítás

Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis

2020. november 6. - 2021. február 28.
Következő kiállítás

BEAT ÜNNEP | Kőbányai János fotói