Kertek és műhelyek | Az Élesdi Művésztelep 20. éve

 
megnyitó: november 4. 17 óra
 
megnyitja: Keserü Katalin művészettörténész

Az Élesdi Művésztelepet 1997-ben alapították az akkor másodéves képzős hallgatók a romániai Bihar megyében, Élesden. Incze Mózes a művésztelep honlapján ezt írja: „Természetes egyszerűséggel, önmagából építkezve alakult ki egy társaság, emberi-szakmai közösség, talán gyorsabban és kiszámíthatatlanabbul, mintsem értelmezni lehetett volna, vagy jövőjét megjósolni”. A művésztelep tagjai az eltelt évtizedek alatt részben kicserélődtek, néhányan elmaradtak, és újabb művészek jöttek helyettük, de a lényeg nem változott: azóta is minden nyáron egy hónapot a Nagyváradtól 38 kilométerre elhelyezkedő városkában töltenek, együtt dolgozva.

Jelen kiállítás áttekintést ad az idén megrendezett 20. művésztelep nyári munkáiból, kiegészítve az azóta készült művekkel. A művésztelep alkotói attitűdjeinek különbözősége ellenére is egyértelmű, hogy a művésztelep tényleges fizikai helyszíne egyfajta közös mentális térként működik az itt alkotók számára. A művészek szubjektív alkotói világa Élesden közös hellyé válik, ahonnan lehetőségük nyílik egymás világaiba betekinteni.

A kiállításban szereplő művek főként hagyományos technikákkal készültek: olaj-vászon, akvarell, márvány-faragás, ugyanakkor más mediális technika, például a film is megjelenik.

A kiállító művészek: Bajkó Dániel, Balázs Imre Barna, Bodoni Zsolt, Bugovits Anikó, Csurka Eszter, Ferenczy Zsolt, Gaál Katalin, Herman Levente, Incze Mózes, Juhász Dóra, Kaliczka Patrícia, Kovács Kitti, Kovács Lehel, Máriás István aka Horror Pista, Orbán Előd, Pinczés József, Pittmann Zsófia, Maria B. Raunio, Szász Sándor.

 

A képen: Herman Levente: Utolsó vacsora 1. - részlet
2016. november 5. - november 27.

Műcsarnok

Jegyek
2016. november 5. - 2017. január 8.
Előző kiállítás

Kertek és műhelyek

2016. november 22. - 2017. március 12.
Következő kiállítás

Az első aranykor | Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete és a Műcsarnok