Gemine muse - 2005 - Iker múzeumok

Fiatal művészek európai múzeumokban

"8 európai ország 37 múzeuma megnyitja kapuit 108 fiatal művész előtt, egy kiállítássorozattal, melynek alkotásait a múzeumok gyűjteményének főművei vagy maguk a múzeumok inspirálják. A kortárs és a régmúlt művészetének dialógusa ez. Kapcsolat különböző korok és generációk művészeinek kifejezési formái között: a múlttól kezdve a jelenen át a jövőig. Egy projekt, amely egyedi módon segíti elő az európai kulturális örökség megismerését." - Ezzel a bevezetővel indul útjára 2005. november 26. és 2006. február 26. között szerte Európában a Gemine Muse program, amelynek alapvető célját, azaz az élő kapcsolat kialakítását régi és új művészetek, különböző országok alkotói, intézményei, művészeti szcénái között, a gyakorlatban a partnerintézményekbe küldött fiatal művészek valósítják meg: feladatuk, hogy az adott múzeum egy alkotására, vagy magára a múzeum épületére reagálva új műalkotást hozzanak létre.

Ebben a programban idén az Ernst Múzeum képviseletében Budapest, Magyarország is szerepel, amely a Balogh Bertalan Művészeti Alapítvánnyal közösen három fiatal művészt választott: Baglyas Erika az Ernst Múzeumhoz, Filp Csaba a thesszalonikii Bizánci Kultúra Múzeuma egy alkotásához, Polgár Botond pedig a velencei Természettudományi Múzeum gyűjteményéhez kötődnek munkáikkal. Velencéből érkezik hozzánk a magyar származású, évek óta ott tanuló Oravecz Tímea, Thesszalonikiból pedig Maria Glyka-t fogadja a múzeum, akinek alkotásai a Vásárcsarnok című kiállítás részét képezik majd.
De e program nyújtotta lehetőség nem csak számukra lehet kivételes, mint feladat és mint megmutatkozási lehetőség: alkotásaikkal, a kiállítás kapcsán során végzett közös munka során Budapest, illetve a magyar művészet jelene és múltja is párbeszédre lett híva, s vált aktív részesévé e nemzetek közti dialógusnak.

Megnyitó: 2005. november 30-án 18 órakor.

A Gemine Muse program megvalósulását az Európai Unió és a Kultúra 2000, a budapesti kiállítást a Balogh Bertalan Művészeti Alapítvány,
a Terézvárosi Görög Kisebbségi Önkormányzat, a TFK Elektronik Kft.,
és a Notebookcentrum Kft. támogatta.
2005. november 30. - 2006. január 1.

Ernst Múzeum

Jegyek
2005. november 24. - november 27.
Előző kiállítás

Antik Enteriõr

2005. december 1. - 2006. január 1.
Következő kiállítás

A Vásárcsarnok minőségét korlátlan ideig megőrzi