MICHAËL BORREMANS: EATING THE BEARD SZAKÁLLAT ENNI

René Magritte óta a belga művészet egyik fő erénye a költőiség és a meghökkentő képzettársítások keresése. Napjaink méltán világhírű belga képzőművészetének egyik meghatározója az a művészgeneráció, amelyik a festészetet, a filmet és az installációt egymást kiegészítő, rokon műfajként kezeli. Olyan nevek tették világhíres névjeggyé ezt a tendenciát, mint a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban már bemutatkozott Luc Tuymans és Wim Delvoye, valamint Marcel Broodthaers, illetve a belga festészet középgenerációjának szintén világhíres képviselője, a Műcsarnokban most bemutatkozó genti Michael Borremans.

Borremans korunk szorongásaira keres mélylélektani választ. A szürrealista hagyományokat költőien kezelő képi nyelvének fő eszköze a talányosság, a rejtély. Borongós hangulatot árasztó képein különös tárgyakat, részleteket és beállításokat látunk, melyeken festészeti tradíciók, letűnt korszakok – a harmincas évek – jelennek meg utalásképpen, miközben e jellegzetességek használatát áthatja az analízis, a töprengés és a pszichológia. Michaël Borremans ecsetkezelése, modelljei összekötik a jelent a múlttal, a hagyományt a jelen felfogásmóddal és élettel. Változó méretű képeinek különös sugárzása van, ami nagy hatással van nézőjére. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a világ legjelentősebb kortárs múzeumai és gyűjteményei mind rendelkeznek a festő alkotásaival. Munkásságának külön érdekessége, hogy vízióit filmeken is bemutatja, amelyek lassan mozgó képként elevenítik meg a vásznakon látható szimbólum- és jelrendszert.

A 100-nál is több olajképeket, rajzot és filmet bemutató átfogó kiállítás a Stuttgarti Württembergische Kunstvereinnel együttműködésben jött létre.

Michaël Borremans (1963)
a brüsszeli College of Arts and Sciences Saint-Lucas-ban végzett fényképész szakon. Érdeklődése a 90-es évek közepén fordult a festészet és a rajz felé. A világ számos országban volt önálló kiállítása (Museum Für Gegenwartskunst, Basel; S.M.A.K., Gent; Cleveland Museum of Art, Ohio; La Maison Rouge, Párizs; De Appel, Amsterdam; Centre of Visual Arts, Coimbra; Zeno X Gallery, Antwerpen; David Zwirner Gallery, New York; Museum of Contemporary Art, Denver; Kunstnernes Hus, Oslo; Royal Palace, Brüsszel), művei megtalálhatók a MoMA gyűjteményében. 2010-ben a belga királynő megrendelésére készített festménysorozatot. Gentben él és dolgozik.
2011. május 14. - július 31.

Műcsarnok

Jegyek
2011. április 15. - április 16.
Előző kiállítás

VIGYÁZAT, MŰCSARNOK!

2011. május 23.
Következő kiállítás

EGY TEA JAPÁNÉRT