TEHNICA SCHWEIZ* / LÁSZLÓ GERGELY: JAD HANNA – A KOLLEKTÍV EMBER

Videó / fotó / interjú kiállításprojekt, 2008–2010

*A Tehnica Schweiz alkotócsoport tagjai, László Gergely és Rákosi Péter képzőművészek 2004 óta dolgoznak együtt. Izrael legismertebb kommunista kibucát az arab-izraeli háborúban elfoglalt területek határán, a Jordán Királysághoz tartozó Tulkáremhez közel alapították Holokausztot túlélt magyar fiatalok és nevezték el a szintén magyar származású Hanna Szenes hősi emlékére Jad Hannának. A hivatalosan 1950. április 10-én megalapított és elkötelezett baloldaliságáról híres kibuc alapítói között volt László Gergely anyai nagyanyjának húga és férje, akik századmagukkal mind a mai napig az egykor példaszerűen gazdálkodó kibuc területén laknak. Az elmúlt 15 évben László Gergely többször járt ott, ahol tanúja lett a kibuc, az Izrael kialakulását és fejlődését meghatározó „ideális” (és utópisztikus) közösségi létforma megszűnésének, illetve átalakulásának.

A Jad Hanna – A kollektív ember projekt egy közösség történetének rekonstrukciója, amely a személyes és kollektív emlékezet összefüggéseiben mutatja meg az uniformizált viszonyok közepette is létező, annak felbomlásával meghatározóvá váló különbségeket, minták és identitások sokszínűségét. Az Ernst Múzeum-beli kiállítás egy több éves gyűjtő- és emlékmunka eredményét rendszerezi. A Jad Hanna kibuc eddig feldolgozatlan történetének rekonstrukciója, ahol kaleidoszkópszerűen rendeződik egymás mellé számos nézőpont, (élet)történet, vallomás, tartalmazza a kutatás és dokumentálás folyamatának bemutatását is. László Gergely projektjében többféle tematikus egység kapcsolódik össze: az archív anyagokkal való munka, illetve a kortárs dokumentáció: fotón és filmen rögzített életképek, portrék és interjúk. Ebben helyet kap a kibucban összegyűjtött fotókból álló archívum, személyes és hivatalos levelek, archív dokumentum-propagandafilmek részletei, valamint László Gergely a kibucban készített fotói és rövidfilmjei. Külön egységet alkotnak a kibuc közösségének legfontosabb ünnepére, a Purimra készített rövid és vicces előadások és kabarészámok.

A kiállításhoz filmprogramok és beszélgetések is kapcsolódnak, valamint egy, a Jad Hanna történetét archív felvételekkel és a művész fotóival dokumentáló 200 oldalas kiadvány is készül.
2010. november 6. - december 31.
Jegyek
2010. október 9. - november 7.
Előző kiállítás

AVIVA KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ 2010

2010. november 13. - november 16.
Következő kiállítás

MODELING MUSEUMS