Aviva Képzőművészeti Díj 2009

Az Aviva Életbiztosító díjat alapított a Műcsarnok együttműködésével a fiatal művészek elismerésére. A kiállításon annak a hat művésznek a munkáit láthatja a nagyközönség, akiket a zsűritagok – Készman József, Lázár Eszter, Mélyi József, Sasvári Edit, Szoboszlai János művészettörténészek és Somlói Zsolt műgyűjtő a díjra jelöltek, figyelembe véve az alkotók eredeti hangvételét, nemzetközi elismertségét és műveik aktualitását.

A JELŐLŐK INDOKLÁSÁBÓL:

A rangos nemzetközi közgyűjteményekben is szereplő, egyéni hangvételű Benczúr Emese (1969) műveiben a kortárs nemzetközi irányokkal szinkronban erős hangsúlyt kap a gender téma. Csákány István (1978) az utóbbi két évben a monumentális emlékműszobrok ironikus újraértelmezésével vált a kortárs magyar képzőművészet meghatározó szereplőjévé. Az utópisztikus gondolatok vizuális természetrajzán túl társadalmi és ökológiai problémákkal is foglalkozó Kaszás Tamás(1976) a Magyarországon kevéssé hangsúlyos kritikai attitűd egyik legeredetibb képviselője. A Gálik András (1970) és Havas Bálint alkotta (1971) Kis Varsó aktuális, átgondolt, felelősségteljes, szakmailag megalapozott munkássága a rendszerváltás óta tartó komplex társadalmi és kultúrtörténeti folyamat lenyomata. Kokesch Ádám(1973) a magyar konstruktivizmus hagyományait követve, magas fokú formai tökéletességre törekszik, művei friss, ironikus, rejtélyes, egyéni hangot ütnek meg. Uglár Csaba (1970) provokatív művész, aki szarkasztikus felhangokat sem nélkülöző munkáiban a művészeti értéket az anyagi, eszmei vagy kulturális értekkel veti össze, ezek ekvivalenciáját vizsgálja.

A díj ünnepélyes átadására szeptember 15-én kerül sor, amikor az 500 ezer forint értékű közönségdíjat is átveheti a látogatói szavazatok alapján legjobbnak ítélt művész.A Közönségdíjra szeptember 3. és 14. között lehet szavazni az Aviva Képzőművészeti Díj weboldalán:

http://avivadij.huRÉSZLETES INFORMÁCIÓK AZ AVIVA DÍJRÓL ITT
2009. szeptember 3. - szeptember 16.

Műcsarnok

Jegyek
2009. június 24. - július 30.
Előző kiállítás

Köztes idő: Terv (a Tudás Múzeumához)

2009. szeptember 7. - szeptember 26.
Következő kiállítás

Köztes idő: jöjj!