OPENING HOURS / Nyitvatartási idő

a Téli Fesztiválhoz kapcsolódva

A U-TURN Quadrennial for Contemporary Art (Copenhagen) kezdeményezésére és négy európai partner (Lund Konsthall, Berlin Biennale, IDEA art + society, Műcsarnok / Kunsthalle Budapest együttműködésében létrejött OPENING HOURS projekt az egyes partnerek/kurátorok munkáihoz kapcsolódóan különböző programokat dolgoz ki, amelyeknek az együttműködő intézmények adnak otthont.
A koncepció, amely a kiválasztott partnerekkel az elmúlt évben folytatott párbeszéd folyamán alakult ki, aktuális kutatásokra reflektál, valamint egy európai hálózat kiépítésére vonatkozó általános igényre.
A partnerek mindegyikét foglalkoztatja a konvencionális kiállításformákkal való szakítás gondolata, valamint a kortárs művészeti gyakorlat és kulturális tudat összevethetősége a közelmúlttal annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk ezek közös és mégis különböző művészeti háttereinek megértéséhez.
Az 5. berlini kortárs képzőművészeti biennále megnyitójával kezdődő művészeti eseménysorozatban a partnerek többsége performatív, kutató jellegű vagy kísérleti filmes munkákkal jelentkezik, vagy ahogy a kolozsvári IDEA magazin teszi, elméleti írásokkal reflektál a választott témákra, a kiállítótér helyett a magazin médiumában.

Az Ernst Múzeum az OPENING HOURS projekt keretében két párhuzamosan futó programnak ad teret.

OVERCOMING
2008. november 15 – december 14.

Az OVERCOMING címmel rendezett négy videóinstallációból álló kiállítás, az első U-TURN Quadriennial for Contemporary Art anyagából készített válogatás a történelmi krízis pillanataira koncentrál. Azokra a helyzetekre, amikor egyének és/vagy csoportok megfosztatnak alapvető jogaiktól, amikor egy rendszer összeomlásával, illetve átalakulásával járó áttekinthetetlen és ellenőrizhetetlen folyamatban a személyes és kollektív-társadalmi tapasztalatok egymásra vetülnek vagy teljesen egybeolvadnak. A négy munka különböző módon, a dokumentum- és játékfilmes elemek kiemelésével, illetve keverésével használja a film/videó lehetőségeit a traumatikus események megközelítésére és a veszteségek felmutatására. Bár Manon de Boer, Jesper Just, Pia Rönicke / Zeynel Abidin Kızılyaprak és Hito Steyerl munkáinak alapját különböző – boszniai, brazíliai, romániai és törökországi – események adják, közös bennük egy olyan nyelv megtalálásának és kialakításának a tapasztalata, amely egyszerre képes emlékezni és emlékeztetni, ugyanakkor megteremteni a helyzet/esemény megértéséhez szükséges távolságot.

A PRODUCEREK
November 15. és december 15.

között az OVERCOMING kiállítást kísérő programok (vetítések, beszélgetések) mellett fiatal kurátoroknak háromnapos workshopot/kurzust, a szélesebb közönségnek pedig előadássorozatot rendezünk A producerek címmel. A központi téma a művészeti és kurátori produkció, annak története, konceptuális, kontextuális és gazdasági keretei, illetve működése. A kurzus elsősorban az elmúlt 20-30 év változásainak tükrében vizsgálja a jelenleg alkalmazott különféle stratégiák és „forgatókönyvek” (biennálék, üzleti-alapú és non-profit intézményi formák, „nomád” kurátori projektek stb.) kínálta produkciós és produceri lehetőségeket, és emel ki olyan meghatározó szereplőket (művészek, kurátorok, írók stb.), akiknek munkája erőteljesen befolyásolta és formálja a produceri munkáról/szerepről és a művészeti/kurátori produkcióról való gondolkodást. A meghívott hazai és külföldi vendégek ezekre a különböző stratégiákra reflektálnak saját munkáikon és tapasztalataikon keresztül.

Koncepció: Páldi Lívia, a Műcsarnok főkurátora

kurzusok, előadások

CHECK IN BUDAPEST

2008 őszétől az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda a Műcsarnokkal együttműködésben nagyszabású programsorozatot indít, melynek keretében közel harminc külföldi kurátor és kritikus kap meghívást néhány napos budapesti tanulmányútra. A program célja, hogy műteremlátogatások és találkozók során minél több nemzetközi szakember ismerkedjen meg a hazai képzőművészeti közeggel és annak szereplőivel. Ezen túl a meghívott résztvevők nyilvános előadásokon és panelbeszélgetéseken mutatják be az érdeklődőknek szakmai elképzeléseiket és saját szcénájuk aktuális helyzetét.

A Check in Budapest programsorozat eseményei különböző tematikai fókuszpontok köré szerveződnek. A meghívott vendégek olyan, az érintett témákban járatos nemzetközi szakemberek, akiket eddigi szakmai teljesítményük és terveik tesznek izgalmassá a magyar közönség és művészeti szakma számára.

Kurátori pozíciók – Check in Budapest 2.
Időpont: 2008. november 28., péntek, 17 óra
Helyszín: Ernst Múzeum (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Résztvevők:
Mihnea MIRCAN, kurátor, kritikus (Románia), Simon REES, a vilniusi Contemporary Art Centre (CAC) kurátora, a CAC INTERVIU társszerkesztője Marina SORBELLO, kurátor, kritikus, a berlini Uqbar társalapítója

A Kurátori pozíciók program részletei a www.acax.hu oldalon olvashatóak.

Az előadások nyelve angol.

A Check in Budapest programsorozat második részére az Ernst Múzeumban, az Overcoming című kiállítás ideje alatt kerül sor.

A Check in Budapest programsorozat az ACAX kezdeményezésére, a Reneszánsz Év 2008 keretében, a Műcsarnokkal együttműködésben valósul meg.
Támogató: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében működik.

Kapcsolat:
ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange

Kálmán Rita
Stepanovic Tijana

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8. (kaputelefon 101, bejárat a ház lépcsőháza felől)
Tel: + 36 1 501 4111
Fax: + 36 1 501 4112
E-mail: info@acax.hu
Web: www.acax.hu
2008. november 15. - december 14.
Jegyek
2008. október 21. - november 16.
Előző kiállítás

Schneemeier Andrea: Luxusvacsora

2008. december 12. - 2009. február 15.
Következő kiállítás

Thomas Ruff retrospektív kiállítása