Gitte Villesen: 48 Western Magazines (48 nyugati folyóirat)

videóinstallációMŰCSARNOK / MENÜ PONT GALÉRIAkészült a Műcsarnok és a Danish Arts Agency támogatásával

Támogatók:
Danish Art Council, OKM, Kisterem
Műcsarnok A 90-es évek eleje óta a Gitte Villesen videómunkái azoknak az embereknek a mindennapi életéről, társadalmi és családi körülményeiről mesélnek a legegyszerűbb és legtermészetesebb módon, akiknek a személyisége, munkája, élete valamilyen okból felkeltette a művész érdeklődését. Villesen munkáit nagyban inspirálta a házivideó spontán és nyers esztétikája. Tetten érhető ez abban az érzékeny és diszkrét szemléletben, ahogyan a kiválasztott embereket és tűnődéseiket mindennapi életükön, személyes emlékeiken és érzéseiken keresztül megmutatja.

Munkáinak két meghatározó oldala van: egy a konkrét találkozásokhoz kötődő érzelmi, amely kapcsolódik a társadalmi viszonyok és normák felépüléséhez és szerkezetéhez, illetve a nemi és a szexuális identitás kérdéseihez is. A munkák másrészt magával a reprezentáció kérdésével foglalkoznak; a történetírás, a dokumentálás, az objektivitás és szubjektivitás fogalmaival, valamint annak a kérdésével, hogy kinek szabad, illetve kinek kiváltsága a megnyilatkozás.

A Kodolányi Sebestyén filmrendezővel és fotóssal együttműködésben készült 48 Western Magazines egy sétára invitálja a nézőt Budapest egykor legendás művészklubjába, a „Fészekbe”. A filmen Molnár Évát, a Fészek Klub művészeti igazgatóját látjuk amint körbevezeti Gitte Villesent és Kodolányi Sebestyént a klubban, miközben gesztusain egyre érzékelhetőbbé válik erős kötődése a klubhoz, 50 év minden öröme és gondja. A történetek – többek között a külföldi folyóiratok megrendelésének nehézségeiről a Kádár-korszakban– Hegyi Dóra fordításában szólalnak meg. A munka egyszerre válik a ház és Molnár Éva portréjává, és reflektál a fordítás, a közvetítés/közvetíthetőség kérdéseire.

Gitte Villesen 1965-ben született a dániai Ansagerben. Koppenhágában és Berlinben él.

A műcsarnoki kiállítással egyidőben a kisterem-galéria bemutatja Gitte Villesen egy újabb videómunkáját, a tranzit.hu pedig egy 12 darabos képeslapsorozatot ad ki, amely a Script for a Silent Movie (Forgatókönyv egy némafilmhez, 2006) sorozat képeiből készített válogatás.
2007. október 17. - november 11.

Mélycsarnok

Jegyek
2007. október 12. - november 25.
Előző kiállítás

GPS - Ismeretlen szcéna

2007. november 22. - november 25.
Következő kiállítás

Budapest Art Fair 2007