On Mobility/A mobilitásról

Kurátorok: Saskia Bos (De Appel, NL), Luca Cerizza (D), Kestutis Kuizinas (CAC, Vilnius), Molnár Edit (Műcsarnok)

Åsa Sonjasdotter: Potatoperspective

Åsa Sonjasdotter munkájára egy indiai tanulmányút volt elementális hatással, mely során 2004-ben egy Navdanya nevű organikus gazdaságot látogatott meg, ahol a farmerek helyileg nemesített rizs, gabonafélék és bab fajták magját gyűjtik, nemesítik és terjesztik. Munkamódszerükkel a tradicionális önellátó gazdálkodás mintáját nyújtva nem használnak fel kemikáliákat és függetleníteni tudják a kisgazdaságokat a nagy agrártermelési regulációktól.

Sonjasdotter egyetlen termék, a burgonya termelésének, nemesítésének és piacra jutásának már-már obszesszív kutatásával foglalkozik. A Potatoperspective című folyamat-projektjében a háztáji, ipari és organikus termelés közötti ellentmondásoktól a krumpli fogyasztásának kultúrtörténeti vonatkozásainak megidézésén keresztül érinti azokat a problematikus jelenségeket, amelyek az agrártermelés regulációi révén kisgazdaságok ellehetetlenüléséig és az egyén egyszerű kriminalizálhatóságáig vezethetnek

kurátor: Molnár Edit

ON MOBILITY Az On Mobility/A mobilitásról- című projekt több európai kortárs képzőművészeti intézmény együttműködésével jön létre. Az amszterdami De Appel által kezdeményezett kiállítás-sorozat a résztvevő intézményekben mutálódó, helyszínről helyszínre változó kiállításokban ölt testet.

A kiállítás-sorozat ambíciója, hogy körüljárja korunk kiemelkedően fontos, nagyhatású jelenségeit, mint a migráció, a mobilitás, a kulturális „fordítás” lehetséges kérdéseit, melyet egyre több kortárs alkotó tematizál műveiben.

A projekt felépítésébe, szerkezetébe játékosan, váltófutás-szerűen épül be a mobilitás. A sorozat első kiállítása az amszterdami De Appel nevű kortárs képzőművészeti kiállítóhelyen valósult meg, majd 2005. novemberében Berlinbe utazott, ahol a BüroFriedrich adott neki helyet. A projekt a társkurátorok által meghívott művészek munkáival gazdagodik utazása közben, ami a kiállítások folyamatos mutációját biztosítja. Az utolsó és egyben záró kiállítás a kiindulópontul szolgáló amszterdami De Appelben kerül bemutatásra 2006 nyarán, de a projekt természetéből és belső logikájából következően természetesen a legelső kiállítástól már teljesen eltérő művészek részvételével, annak a 12 alkotó munkáinak a bemutatásával, melyeket a társkurátorok válogattak az On Mobility útja során.

Résztvevő intézmények:
De Appel, Amsterdam
BüroFriedrich, Berlin,
Contemporary Art Centre, Vilnius
Budapest:
Trafó Galéria (Trafó Kortárs Művészetek Háza)
Stúdió Galéria (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kiállítóhelye)
Menü Pont (Műcsarnok/Kunsthalle)

A budapesti bemutató időpontja: 2006. május 4 – május 30.

Az On Mobility eddigi állomásain szereplő művészek:
Andrew Miksys
Sean Snyder
Judi Werthein
Patricija Jurk?aitytė
Bik Van der Pol
Multiplicity
Alicia Framis
Castro / Ólafsson
Marjetica Potr?
Nasrin Tabatabai
Yona Friedman
Xu Zhen
Tomas Saraceno
Patrick Tuttofuoco
Tiong Ang
Banu Cennetoglu

A projektről és a kiállító művészekről részletesebben:
www.onmobility.net

2006. május 4. - június 4.

Mélycsarnok

Jegyek
2006. április 25. - május 27.
Előző kiállítás

PACKING-CASE - Álmok túlélőcsomagokkal avagy túlélőcsomagok álmokkal

2006. május 11. - június 21.
Következő kiállítás

KÖZÖS TÉR - Az etnikai kisebbség és a kulturális identitás kérdése a Kárpát-medence művészetében