Csoportos művészeti foglalkozások

Alkoss te is!

David Lynch Kis történetek kiállításához kapcsolódó foglalkozás középiskolásoknak és 18 felettieknek

Szürreális történetek

Karton doboz mint fotóstúdió, ahol minden megvalósítható - még kis történetek is. David Lynch világa különös, szürreális, időnként akár még bizarrnak is találhatjuk. Vegyünk részt a játékban, nézzük meg a beállított fotómontázsokat, alkossunk saját víziót Lynch fotóinak ihletésére - mindehhez használjuk a fantáziánkat és a mobiltelefonunkat is!


Óvodai, iskolás és középiskolás csoportok foglakozásai a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításban.

Geometrikus forma-vadászat

Amikor a rejtőzködő háromszög, kör, félkör, négyszög és téglalap előkerül, és mi új épületekbe rejthetjük őket, lesz belőlük fal, oszlop, ablak, ajtó és sok minden más, amit csak a fantáziánk és a formák elbírnak. Játékos mintagyűjtés és tervezési gyakorlatok óvodások és kisiskolások számára.

A zöld környezet fontossága a modern építészetben

Milyen lenne a számodra élhető épített környezet 2050-ben? Gondolatok és álomtervek a zöld fontosságáról, a kert hétköznapi varázslatáról az épített környezetben a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítás kapcsán.

Kényelem, praktikum, esztétikum, környezettudatosság

Villaház vs  lakótelep? Tervezz házat magadnak! Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor az ideális lakótérről ábrándozunk? Közösségi tér és lakhatási problémák, lehetőségek és vágyak. Művészetpedagógiai foglalkozás középiskolások számára a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon.


Felhívás közös gondolkodásra, alkotásra középiskolásoknak

a Műcsarnok TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon című tárlatához kapcsolódóan

2019-ben újra Építészeti Szalon következik, amelyen különös hangsúlyt kap az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás.

A kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett tematikus egységként jelenik meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás. Az idei Szalon válogatásában és koncepciójában a funkcionális és esztétikai megformálás mellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség szempontjai dominálnak.

A foglalkozások alkalmával szeretnénk megismertetni a középiskolásokkal az intézményen kívüli közösségi terek használatát. A fiataloknak építész, grafikus és képzőművész hallgatók mutatják be az épített környezeti nevelés fontosságát. Többszöri találkozások során szeretnénk elérni, hogy közösen gondolkozzunk ezen dolgok jelentőségéről és aktualitásáról. Lényeges pont a társadalmi felelősségvállalás és az együttes aktivitás.

Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat továbbadják diáktársaiknak. Ha a programon közreműködő diák visszahozza osztályát, és a Műcsarnokban mutatja be számukra a programon elhangzott információkat és tudáshalmazt, az egész csoport számára kedvezményes belépést biztosítunk.

A programsorozaton való részvétellel 18 órát tudnak a középiskolások elszámolni közösségi szolgálatnak.

A foglakozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti, építész, képzőművész és grafikus hallgatókkal.

Regisztráció és információ: detvay.lili@mucsarnok.hu

Első alkalom: 2019. április 29. 17:00

A foglalkozás időtartama: 1,5-2 óra, a programon való részvétel ingyenes.
További tervezett időpontok: május 2., 9., 16. és 23., csütörtök 17 óra


 

 MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN

 

Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások

Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére

Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.

Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes

Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető.

 

Korhatár nélkül - családi napok

Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.

Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.

 

Csak Lazán!

Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.

Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.

Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.

 

Művészetpedagógiai útikalauz

Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.

A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.

Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.

700Ft/alkalom

 

Tanári tárlatvezetések

Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.

A program ingyenes, de regisztrációköteles.

 

Kavics Tehetséggondozó műhely

Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.

Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig

2000Ft/ hó

 

Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak

Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
700Ft/alkalom
 
 
 
További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu

2019. január 26. szombat 16:19

Korhatár nélkül

Művészeti foglalkozások

Művészeti foglalkozások
Következő hír

Műcsarnok Időgép

Közösségi szolgálat a Műcsarnokban

Előző hír