Csoportos művészeti foglalkozások

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN

 
Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető.

Alkoss te is! Foglalkozások Paolo Ventura kiállításához
Megszólal a 23. kép
A segítségetek nélkül a történet a 22. képnél befejeződne, de a foglakozáson lehetőség nyílik egy pillanatnyi továbbgondolásra, pasztellkrétákkal ragadjuk meg a megidézett pillanatot. A mese folytatódhat a 23. képben, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan!
A zárt helyek titka Paolo Ventura kiállításán közösen gondolkodunk döntésről, dilemmáról, félelemről, jó és másként jó megoldásokról. A művészetpedagógiai programon részt vevő iskolai csoportok diákjai a foglakozás során megfogalmazott reflexióikat rögzítik néhány mondatban a kiállított képek nyomán.
 
Alkoss te is! Foglakozások Major Kamill kiállításához
Papírcsík lovagok és papírcsík úrhölgyek
A síkföldlakók távoli rokonai a papírcsík lovagok és papírcsík úrhölgyek: sokfélék, karcsúak és kevésbé karcsúak, hol elvékonyodnak, hol újra kiszélesednek. Bár időnként keresztezik egymást mégis azon igyekeznek, hogy kellően távolságtartók legyenek. Néha megszegik a saját maguk alkotta szabályokat, és kilépnek a rendszereikből, de csak a móka kedvéért. A foglalkozáson kipróbáljuk, milyenek a távolságtartó papírcsík lovagok és papírcsík úrhölgyek hétköznapjai, és közösen kitaláljuk, milyen lehet, amikor a jókedvű papírcsíkok viccelődnek.
Nyomhagyás és nyomtatás
Képzeljük el, hogy minden mozdulatunk az előző mozdulat ismétlése, szabályos és hullámzó ritmus. A felvett ritmusunkkal és a saját jelünkkel hagyunk nyomot a közös rajzoláson. A változatosságot a csoporttársak adják, hiszen mindenkinek más a ritmusa, más a jele, nem is beszélve a színekről. Ha ez már jól megy, készíthetünk saját ritmusainkról egy monotípiát, Major Kamill műveinek ihletésére.
A rend alatt feszülő rendetlenség
A hétköznapok rendszereit, ismétlődéseit és azok töredezettségét is tetten lehet érni Major Kamill munkáiban. Fedezzük fel a munkákba rejtett feszültséget, a rendszer építkező egyensúlyát a véletlen romboló, lebontó lenyomataival. Készítsünk egyensúlyképeket papír, maszkolószalag és ragasztó használatával.
 
Alkoss te is ! Foglalkozások a Derkó 2020 kiállításhoz
Játsszunk zsűrit
Ki ne szeretne zsűrizni remek kortárs munkákat? Válogatunk, megfigyelünk és értékelünk, nem utolsó sorban érvelünk, mert a végső válogatásban csak három „legjobb” mű maradhat. Vajon melyik három nyeri el tetszéseteket? A válogatás válogatásához szórólapot készítünk: mivel a kiállításhoz nem készült képeslap, ezt a közös munkánkkal pótoljuk.
 
 
Korhatár nélkül - családi napok

Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.

2020. március 22. 10:30 - 13:00
Korhatár nélkül! családi nap | Kirakós
Hétvégenként elevenné varázsoljuk a kiállítás tereit. Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várjuk az egész családot Korhatár nélkül! Major Kamill kiállításában!
A papírcsíkok néha elkalandoznak, elcsúsznak, néha elfedik, néha keresztezik egymást, hol kíváncsian közelebb, hol szigorúan távol kerülnek egymástól, vagy épp egymás nyomában járnak. A papírcsíkok világában is van vidámság és néha szomorúság, hiszen minden egyes csík különleges és egyedi. Készítsünk papírnyomtatást a mi saját, megismételhetetlen papírcsíkjainkkal. Színek és formák, nyomtatás és nyomhagyás - kísérletek papírrácsokra.
2020. március 22. 10:30 - 13:00
Korhatár nélkül! családi nap | A titokzatos rajzológép üzenetei
Hétvégenként elevenné varázsoljuk a kiállítás tereit. Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várjuk az egész családot Korhatár nélkül! a Derkó2020kiállításhoz kapcsolódóan!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy titokzatos rajzológép. Ez a rajzológép sokáig csak várta azt a percet, amikor valaki mozgásba hozza, és ő boldogan vetheti papírra az üzeneteit. Majd szétfeszítette az a sok mondanivaló. Történt egyszer – nem is olyan régen –, hogy egy ifjú lány felfedezte. Onnantól kezdve csak illegett és billegett, büszkén futott ide-oda a papíron a ceruza hegye, alig lehetett követni. De mi az üzenet? No, ez ám a lecke: próbálkozzunk közösen a kiállításban a megfejtésével! A foglakozáson kicsit átváltozunk rajzológépekké, így mi magunk is létrehozhatunk titkos válaszokat a rajzolómasina üzeneteire.
 
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.

Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.
 
Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
700Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig
2000Ft/ hó

Iksz +
Felhívás középiskolásoknak a közös gondolkodásra, alkotásra A kortárs képzőművészet szerepe az önismeretben címmel
A foglalkozásokon a középiskolásokkal szeretnénk megismertetni a Műcsarnok kiállításait. A találkozások alkalmával a fiatalok a kiállított művekkel megismerkedve szerezhetnek új ismereteket a kortárs művészetről és azon keresztül önmagukról. Mindezt közösen, műalkotások között, az alkotói tevékenységen át tapasztalhatják meg a kiállítótérben. Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassák olyan kortárs csoportoknak, illetve halmozottan hátrányos fiatal felnőttek csoportjainak, ahol a segítségük, értő odafordulásuk a leghatékonyabban érvényesülne a művészetközvetítés területén.
A programokat kéthetente, csütörtökön délután 16h-18h között rendezzük, összesen 6 alkalommal.

Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
700Ft/alkalom
 
 
 
További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu

2020. január 26. vasárnap 16:19

Korhatár nélkül

Művészeti foglalkozások

Művészeti foglalkozások
Következő hír

Művészeti publicisztika

Műcsarnok Időgép

Előző hír