Album Nicolas Schöffer munkásságáról

A gazdagon illusztrált, mintegy 180 oldalas reprezentatív kötet megvásárolható a Műcsarnok könyvesboltjában, az Írók Boltjában és az Alexandra Könyvesházakban.

A térdinamikus alkotásoknak nincs kitüntetett nézőpontjuk, minden nézet aszimmetrikus főnézetnek számít. Bárhonnan is tekintünk rá, mindig más és más képélményben lesz részünk. Nicolas Schöffer 1949-től alkotott térdinamikus műveket, s ekkor döntött úgy: szakít a festőállvánnyal, hogy ettől kezdve anyagtalan anyagokkal dolgozzon.

Schöffer balesete után, jobb kezére lebénulva is alkotott, s élete végéig megőrizve alkotói kreativitását, rendkívüli, sokszínű életművet hozott létre. A Műcsarnok – a hagyatékot példaszerű és értő módon gondozó társsal, Éléonore Shcöfferrel és segítőivel – e hatalmas életmű bemutatására vállalkozott. Az október 29-én nyílt tárlathoz egy minden eddiginél teljesebb album készült, amely – a 2016. január 31-ig látható kiállítással együtt – az 1992-ig tartó életút egészének bemutatására törekszik. A kiállítás időszaki, az album időtálló: szerzői, építészek, Schöffer-rajongók, kurátorok a kötet lapjain arra keresik a választ, mi történt Schöfferrel hazánkban, és miben is gondolkodott a korszak, az egykorú francia művészeti közeg Schöffer körül. Egyszerűsítve: mi volt Schöffer előtt, és mi van Schöffer után.

A képanyaggal gazdagon illusztrált, mintegy 180 oldalas reprezentatív album teljes ára: 9800 forint. 

Francia  melléklettel 13400 forint.

2015. október 28. szerda 20:24

nemzeti-szalon.hu

Előző hír