Schöffer-siker

Több százan egy délután a Műcsarnokban

Több százan vettek részt a Műcsarnok nagyszabású programján január 21-én. A Schöffer-nap nemcsak a 2015-ös év sztárkiállításának is tartott Nicolas Schöffer Retrospektív, de a Műcsarnok egész, Heuréka átfogó címmel futó programsorozatának is egyik kiemelkedő eseménye, egyben pedig a 2015-ös Fény Nemzetközi Éve zárása is volt.

Ebből az alkalomból január 21-én a Műcsarnokban köszöntötte és zárta a nemzetközi programsorozatot Kroó Norbert akadémikus, a Fény éve prog­ram­bi­zottság elnöke, valamint Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

A Schöffer-nap során tárlatvezetéssel, rendhagyó előadásokkal és vetítésekkel, archív felvételekkel, improvizációkkal, valamint irodalmi kerekasztallal várták az érdeklődőket, középpontba helyezve a hangok, a fények és a mozdulatok viszonyát. Az esemény színvonalát olyan neves művészek és előadók emelték többek között, mint Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár, Baráth P. Bálint zeneszerző, zongoraművész, Lőrinc Katalin Harangozó-díjas táncművész, szakíró, Bánkövi Gyula zeneszerző, szerkesztő, Galántai Zoltán technika- és tudománytörténész, író, Till­mann J. A. filozófus, esztéta és Tren­ka Csaba Gábor író.

A fénymágusnak is nevezett Schöffer gigantikus tervei, lenyűgöző fényjátékai, táncoló szobrai egyenesen Párizsból, a művész Montmarte-i műterméből érkeztek a Műcsarnokba, s már csak január 31-éig láthatók Magyarországon.

Ugyancsak a hónap végéig tekinthető meg a Heuréka! őszi/téli szezon három másik nagyszabású kiállítása: A létra. Vörösváry Ákos installációi, a Csertő Lajos műtermében és A szobrász Malgot című tárlat. A nagy érdeklődésre tekintettel a finisszázs alkalmából, január 30-án és 31-én MEGHOSSZABBÍTOTT NYITVA TARTÁSSAL és újabb izgalmas programokkal, 19 óráig várja a látogatókat a Műcsarnok.

2016. január 25. hétfő 16:29

nemzeti-szalon.hu

Előző hír