Múzeumok Éjszakája 2015

- Itt és most – Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015 - Tár.hely - Metamorphosis Transylvaniae - "Te is..." PÁLYÁZAT (FOTÓPÁLYÁZAT MEGHOSSZÍTVA 2015. június 14. (vasárnap) 24.00) Pályázati kiírás letölthető itt:

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2015

KIÁLLÍTÁSOK

- Itt és most – Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015
A 2015. évi Nemzeti Szalon 208 alkotóval az elmúlt tíz esztendő magyar képzőművészetének áttekintésére vállalkozik, az ezredforduló utáni rövid időszak releváns jelenségeit, jellemző alkotásait és kevésbé ismert dimenzióit kívánja láttatni. Kurátora N. Mészáros Júlia, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum művészettörténésze.

- Tár.hely
Az Itt és most kiállításhoz tartozik a Tár.hely elnevezésű nyílt begyűjtésű netes mustra (M0-ás terem). Több mint hétszáz alkotó töltötte fel szakmai életrajzát és digitális képanyagát a Műcsarnok weboldalára. A kiállítás tágabb kontextusát felvázoló gyűjtés felfogható egyfajta Salon des Indépendant-nak, független, zsűri nélküli szalonnak.

- Metamorphosis Transylvaniae
A kolozsvári székhelyű, s Erdély egészét átfogó Barabás Miklós Céh bemutatkozó kiállítása Budapesten, az Európa Ifjúsági Fővárosa keretében. Kolozsvár viseli 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa címet. Az aktív ifjúság számára fontos, hogy hidat képezzen és összekösse Erdélyt, Romániát Európa nagyvárosaival. Ezt a célt szolgálja a Budapest Központ is, mely Kolozsvárt és az Ifjúsági Főváros projektet hivatott bemutatni a budapestieknek.
www.bmceh.ro
www.kolozsvar2015.eu/Mélycsarnok


PROGRAMOK
2015. június 20., szombat 17-02 óráig
Múzeumok éjszakája

Tündérek éjszakája
2015. június 20., szombat 17-20 óráig
A kiállításon kóborló tündérek egy-egy kiállított mű szereplőivé varázsolják az önként vállalkozó gyerekeket. A bátor jelentkezők eltűnhetnek a festmények előtt vagy mögött, elrejtőzhetnek a szobrokban, esetleg maguk is műalkotássá változhatnak.
A programot a Függőkert MKI tagjai szervezik

Lévay Jenő - Harmonográf bemutató
Különleges tárgy, különleges alkalom
2015. június 20., szombat 17 óra
A harmonográf a fényképezőgéphez, pontosabban a réskamerához hasonló képalkotó eszköz. A gép az előtte lévő látványból balról jobbra haladva mindig csak egy függőleges vonalnyi részt érzékel és rögzít. A pixelnyi széles, keskeny, függőleges csíkokból körülbelül 40 másodperc alatt állít elő egy képet. Ennek következtében, ha segítségével mozdulatlan tárgyat exponálunk, az eredmény a megszokott fényképszerű ábra lesz. Ellenben, ha valamilyen mozgás zajlik a kamera előtt, akkor a gép ennek a történésnek a lenyomatát rögzíti.

Egy hosszú este ritmusa
2015. június 20., szombat 18 óra
Egy órás mozgásművészeti foglalkozás.
Etűdök: alapozó mozdulatok, közös ráhangolódás a múzeumok éjszakájára, hangos szobrok, sokat mondó képek, titokzatos installációk. Kapcsolatok és rejtélyek a művek között. A foglalkozás végén meglepetésprodukció.
A foglalkozást Bán Ildikó táncpedagógus vezeti.

18.30 óra: Tárlatvezetés a MetamorphosisTransylvaniae című kiállításban

19 óra: Rohmann Ditta csellóművész – Versek, dalok táncok csellóra és énekhangra
Rohmann Ditta jelenleg doktoranduszhallgató a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, 2009 őszétől a debreceni egyetemen tanít. Fellép szólistaként, kamarazenészként és a ChamberOrchestra of Europe vendégeként. Kitüntetéses diplomát szerzett Budapesten Perényi Miklósnál és Baselben Ivan Monighettinél. Korábban tanult Bostonban, a New England Conservatoryban Suren Bagratuninál. Repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig ível. Kamarazenészként nemzetközi és hazai versenyek díjazottja, a PremioTrio di Trieste és az Orpheus Festival Zürich különdíjasa. Tizenéves kora óta koncertezik Európa-szerte. Fellépett olyan zenekarokkal, mint a Baseli Szimfonikusok, a Mendelssohn- és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A Keller kvartett vendégeként több európai városban szerepelt. Elkötelezett híve a kortárs repertoár megismertetésének, rendszeresen együtt dolgozik hazai és külföldi zeneszerzőkkel. Artisjus-díjjal tüntették ki a kortárs zenében nyújtott tevékenységének elismeréseképpen.
http://www.dittarohmann.com

20 óra: Borbély Mihály ’Old& New Grooves’ trió
Borbély Mihály – szaxofonok, tárogató, basszusklarinét, furulyák
Fonay Tibor – bőgő, basszusgitár
Dés András – ütőhangszerek
A Szabó Gábor-, Liszt- és Kossuth-díjjal is kitüntetett Borbély Mihály, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg, ezúttal egy szikár trió élén bizonyítja: a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba. „Old & New Grooves” elnevezésű triójában három generáció muzsikusai találkoznak. Az „öreg” mellett Dés András, a középgeneráció legkiválóbb ütőhangszeres játékosa sokszínű, olykor energikus, máskor leheletfinom játékával kápráztatja el hallgatóságát, s egy briliáns ifjú tehetség, a Junior Príma-díjas Fonay Tibor bőgőzik és basszusgitározik. Ínyencek számára kihagyhatatlan kamara jazz!
http://www.mihalyborbely.hu

21 óra: Kenderesi / Grencsó / Hajnóczy Trió és Góbi Rita (tánc)
Kenderesi Gabi (ének), Hajnóczy Csaba (gitár) és Grencsó István (fúvósok) hosszú évek óta zenélnek együtt a Kampec Dolores együttesben. Triójukat viszont a közelmúltban hozták létre azzal a céllal, hogy szabad, rögtönzött keretek közt alkossanak. Gabi énekel es mesél: dallamai, sajátos énekmódjai között történetek jelennek meg. Grencsó és Hajnóczy hangszereik lehetőségeinek széles, experimentális palettáját használják. Góbi Rita (tánc) provokatív manókent, tündér-húgocskaként, idegen világból érkezett lényként ellenpontoz, kommentál, táncnyelven kommunikál.
http://www.kampecdolores.hu

22 óra: Stalker: felolvasószínházi fantázia a Sztrugackij-fivérek és Andrej Tarkovszkij filmje alapján, Arszenyij Tarkovszkij verseivel.
Közreműködik: Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Jászberényi Gábor
Összeállította: Sediánszky Nóra, Vj: rezagi

"Nyaranta olykor végignyúlsz a réten,
Az égre bámulsz, és fejed fölött
A forró lég, mint bölcső ringatózik,
S egyszerre furcsa sejtelem fog el:
A bölcső meghasadt, s a résen át
A másvilág hidege, mint egy
Jégtű zuhan a föld felé, feléd..."
(Arszenyij Tarkovszkij)

Giacomo Casanova-hatás:
Montázs Casanova, Márai Sándor és Arthur Schnitzler írásai alapján "A nők, akik meglesni jöttek őt, értették meg elsőként. Még mielőtt meglátták volna őt. A nők még az ajtó feltárulása előtt megértették:
Casanova a férfi. Nem az ilyen vagy olyan tulajdonságokkal rendelkező, a nőkhöz így vagy úgy viszonyuló hím, hanem az a lény, aki azonos önmagával. A férfi,aki időben és térben, tulajdonságokban és funkciókban testesíti meg mindazt, ami egyébként elszórtan, csökevényesen, korlátozottan jelenik meg a mindennapokban. De hogyan lehet megragadni az idő felettit?"
Közreműködik: Molnár Csaba; Mics Ildikó; Melkvi Bea; Záhonyi Enikő
vj: rezagi
Összeállította: Sediánszky Nóra

23 óra: ELSAVALLE & Jazz Latin Syndicate
ElsaValle - ének
Winand Gábor - szaxofon, ének
Babos Gyula - gitár
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Orbán György - nagybőgő
Kőszegi Imre - dob
ElsaValle, a kubai születésű, régóta hazánkban élő énekesnő egyike legnépszerűbb előadóknak. Számos formációban hallhattuk már egyszerre érzéki, melankolikus és kirobbanóan improvizatív hangját, a tradicionális és a kortárs kubai dalok izgalmas, egyedi ötvözeteként jellemezhető szerzeményeit. A Latin Jazz Syndicate tagjai a hazai és nemzetközi jazzélet elismert, jelentős alakjai, összeszokott játékukkal és improvizációikkal teszik karakteressé a zenekart.
http://www.elsavalle.com
http://www.winandgabor.com
http://www.szakcsi.hu

24 óra: Tóth Viktor - RoadSixSax
A RoadSixSax 20 éve működő csapat. A tagok együtt, egy városban nőttek fel. Együtt keresték útjukat, zenéjükben a pillanat szabadsága és teremtő ereje táncol a kaland vágyával. A jazz, a bolgár népzene, a kortárs zene, vagy akár a funk a pillanatba oldódik, s stílusokon felüli, a szívnek kedves zenévé válik.
Tóth Viktor - alt szaxofon
Haaz Imre - tenor szaxofon
Solymosi Milán - tenor szaxofon
Weisz Gábor - bariton szaxofon
http://www.tothviktor.hu

Véradás a Múzeumok éjszakáján: A Magyar Vöröskereszt Június 20.-án 15.00 és 20.00 között véradást szervez a Műcsarnok mellett. A véradáshoz szükséges: lakcímkártya, személyi igazolvány és TAJ kártya.
2015. június 20.

Műcsarnok

Jegyek
2015. május 9. - május 31.
Előző program

Korhatár nélkül

2015. augusztus 11. - szeptember 27.
Következő program

A szlovén kapcsolat