Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat | Háborgó nagyik

Háborgó nagyik, norvég-amerikai-olasz-német dokumentumfilm, 78 perc, 2013 (r.: Havard Bustnes) (eredeti nyelven, angol felirattal)

Bájos, ugyanakkor rendkívül provokatív film arról, hogy folytatható-e a folyamatos fogyasztás, vásárlás, felhalmozás és a gazdaság egyre intenzívebb bővítése? Kíváncsiság és frusztráltság kombinációja vezérli Shirleyt és Hindát, ezt a két belevaló, majdnem 90 éves amerikai hölgyet, akik elindulnak válaszokat keresni az égető kérdésekre: hogy kerülhetnénk ki a jelenlegi gazdasági csávából? Merészséggel, humorral, a hosszú barátság erejével és életigenléssel a hátizsákjukban, Shirley és Hinda nyakukba veszik az országot, hogy változást érjenek el. Megkörnyékeznek mindenkit: hajléktalanokat, gazdasági egyetemek hallgatót, szakértőket, de a Wall Street pénzügyi mágnásait is. Bátran szegezik nekik a kérdéseiket: fenntartható-e egy ilyen mértékű növekedés? Küzdelmük a bizonyíték: soha nem késő elindulni a változás útján, mert hatalmas az egyén felelőssége, bármennyire is szeretnénk ezt eltolni magunktól.

Előadó: Kocsis Dóra a Talpalatnyi történtek blog szerzője, a Messzelátó Egyesület szakmai vezetője

 


Gyönyörű zöld – Dokumentumfilm sorozat / Előadóterem
A Rejtett történetek című kiállítás kísérő rendezvényeként bemutatott dokumentumfilm-sorozat címét Coline Serreau és Vincent Lindon 1996-ban bemutatott humánökológiai játékfilmje ihlette. A sorozatban olyan hazai és külföldi dokukat kínálunk, amelyek az életreform-mozgalmak egy-egy irányát képviselik. A filmek, ahogyan a kiállítás is, az előző századfordulótól egészen máig kísérik a természet harmóniájába visszavágyó embert. Kultúrák találkozásának különleges pillanatait élhetik át a sorozat nézői: ízelítőt kaphatnak egy Duna-menti és egy bakonyi indián tábor életéből, a japán, tibeti, dél-amerikai szakrális központok és a tízmilliós világvárosok mindennapjaiból, a húsevő társadalom számára láthatatlan „másik oldal” gyötrelmeiből ugyanúgy, mint az 1920-as években felvirágzó nudizmus vagy a kétezres évekbeli ökotudatos nagymamák világjobbító vágyából.

Jegyár: 1500 Ft | A belépőjegy felmutatásával nézőink 20% kedvezményben részesülnek a Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállítás belépőjegyéből.

A sorozat további vetítései:

október 25. 17:30
Sápadtarcúak, magyar dokumentumfilm, 58 perc, 1991 (r.: Tóth Eszter)
Beszélgetőtárs: Cseh András

november 8. 17.30
A Földlakók (Earthlings), amerikai dokumentumfilm, 95 perc, 2003 (r.: Shaun Monson)
Előadó: Gajárszki Áron környezetmérnök, az Ökofilmklub alapítója

november 22. 17.30
Kós Károly, román portréfilm, 28 perc, 2013 (r.: Csibi László)
Kós Károly nyomában, magyar dokumentumfilm, 30 perc (r.: Csontos János)
Előadó: Anthony Gall építész

december 13. 17.30

Az erőhöz és a szépséghez vezető utak (Wege zu Kraft und Schönheit), német dokumentumfilm, 104 perc, 1925 (r.: Wilhelm Praguer)
Előadó: László Ferenc újságíró, történész

január 3. 17.30

Világok arca: Baraka, amerikai dokumentumfilm, 96 perc, 1992 (r.: Ron Fricke)

Előadó: Ertsey Attila
 
 

 

2019. január 10. 17:30 - 19:00

Műcsarnok Előadóterem

Jegyek
2019. január 9. 18:00 - 20:00
Előző program

Műcsarnok Filmkör | AZ ORGANIZMUS MISZTÉRIUMA - PROMENÁD A GYÖNYÖRBE | Alan Parker: Promenád a gyönyörbe

2019. január 10. 18:00 - 19:00
Következő program

Exkluzív tárlatvezetés Nádor Judit Keya képzőművésszel a Rejtett történetek c. tárlaton