Műcsarnok, az összművészet antik arcú temploma – exkluzív épülettörténeti vezetés Bugár-Mészáros Károllyal

Épülettörténeti séták a Műcsarnokban

Műcsarnok, az összművészet antik arcú temploma – exkluzív épülettörténeti vezetés Bugár-Mészáros Károly okl. építészmérnök, Rados Jenő érmes építészettörténész, egyetemi tanárral

 

Az épületről:

A Hősök terén álló, bazilikális elrendezésű, monumentális épület 1896-ra, a honfoglalás 1000. évfordulójának ünnepségeire készült el Schickedanz Albert műépítész tervei szerint. A homlokzat uralkodó dísze a hatoszlopos bejárati portikusz, korinthoszi oszloprenddel. Hátsó falán Deák-Ébner Lajos háromrészes freskója a szobrászat kezdetét Vulkán és Athéné alakjával, a művészetek kútforrását Apollóval és a múzsákkal, a festészet eredetét az antik legendabeli szerelmes pásztorral ábrázolja. A közbenső képeken a festészet és a szobrászat allegorikus alakjai szerepelnek. A vörösrézből kovácsolt, kazettákkal díszített főkaput Sátori Pál készítette.
Az épület oldalhomlokzatainak tagolása és díszítése nem csupán a színek és a megválasztott anyagok harmóniája miatt érdemel figyelmet, hanem a pécsi pirogránit ilyen alkalmazásának ritkasága miatt is. A téglaburkolatú falsíkokat pilaszterek, főpárkány, ablakkeretezések, tablók és amorettek, az érett reneszánsz formavilágát idéző, színes elemek tagolják. A műemléki védettséget élvező épület 1991–1994 között nagyszabású rekonstrukción esett át. Ennek köszönhetően a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg az épület domborműveit, növényi mintás ornamentikáját és a helyreállított félköríves oszlopcsarnokot az oldalhajókkal és a felülvilágított oldaltermekkel.

További időpont: június 23. szombat, 15.00, a Múzeumok Éjszakája programkínálatában 

A program jegyára: 2.500 Ft. A résztvevők száma: max. 50 fő

Online jegyelővétel itt, személyes jegyvásárlás a Műcsarnok jegypénztárában.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

2018. május 6. 15:00 - 17:00

Műcsarnok

Jegyek
2018. május 2. 18:00 - 20:32
Előző program

Műcsarnok Filmkör | ÁTVÁLTOZÁS | Sally Potter: Orlando

2018. május 8. 18:00 - 19:30
Következő program

Exkluzív tárlatvezetés Lakatos Márkkal | Sandro Miller: MALKOVICH MALKOVICH MALKOVICH