UpToDate

Irodalmi est Mikola Rjabcsuk ukrán íróval

Az Oroszlános Udvar estek következő állomása pénteken 16 órától: Egy szemtanú a Majdánról, beszámoló az ukrán válságról első kézből.

Mikola Rjabcsuk ukrán íróval, eszmetörténésszel Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, fordító beszélget.

Miután az ukrán elnök moszkvai nyomásra reményt sem hagyott arra, hogy vezetése alatt az ország közelebb kerül Európához, a társadalom a kijevi Majdanon szerezte vissza magának a történelmi esélyt. Moszkva azonnal megtorolta a demokratikus értékek melletti kiállást: nem ismeri el az új kormányt, nem ismeri el az ukrán állam szuverenitását, sőt a történelem elmúlt százötven évét sem ismeri el. Miközben Közép-Európában ünneplik 1956-ot és 1968-at, a társadalom helytállását, elítélve a moszkvai inváziót, miért ilyen empatikusak sokan a moszkvai válaszlépésekkel? Nem lehet ledönteni Lenin szobrát, nem lehet benyomulni a Ceau?escu-palotát megszégyenítő kincsesbarlangba? Ezekről a kérdésekről és az ukrán identitás rejtélyeiről beszélget a nemzetközi hírű ukrán irodalmárral és társadalomkutatóval, Mikola Rjabcsukkal Pálfalvi Lajos irodalomtörténész az Oroszlános Udvar programsorozatának keretében.

Mikola Rjabcsuk az 1990-ben színre lépő posztszovjet ukrán írónemzedék (pl. Jurij Andruhovics) mestere. Kulcsszerepet játszott a posztkolonializmus ukrajnai, valamint közép- és kelet-európai honosításában. A kijevi Petro Mohila Akadémia Közép-Európai Központjában tanít, 1997-ben ő alapította a legfontosabb ukrán véleményformáló folyóiratot Kritika címmel. Könyvei lengyelül, németül, franciául és szerbül is megjelentek (Kisoroszországtól Ukrajnáig, A két Ukrajna, Metternich kertje). Írásai magyarul megjelentek még a Nagyításban, a 2000-ben és a Magyar Lettre Internationale-ban. A Ráció kiadó válogatott írásait tartalmazó kötetet tervez tőle.

Belépő: 500 Ft
2014. május 2.

Műcsarnok

Jegyek
2014. április 27.
Előző program

FINISSZÁZS

2014. május 22.
Következő program

SZEPSY ISTVÁN borász a spiritualitásról