Láthatatlan történetek

Irodalmi beszélgetés Magyarósi Éva Láthatatlan rajzok című kiállításán

Belépő: 500 Ft „Sok-sok kavics csillan meg, és tűnik el ismét a homokban” – írja Magyarósi Éva az Oberhauseni Filmfesztivál nyertes filmjének alapjául szolgáló Hanne folytatásában, a Léna című elbeszélésben. Valahogy ilyenek az ő történetei is, a szereplők egymásba költöznek, lelket és alakot váltanak, és ilyenek most kiállított rajzai, amelyek csak egy-egy pillanatra villannak fel a tér homályában, hogy annyi történet szülessen bennünk, ahányszor rájuk nézünk, épp annyi, ahány kavics lehet a tengerparton. Ezeket a másodpercre láthatóvá váló, ám Hamvassal szólva „láthatatlan történet”-eket fedezzük fel az azonos című estén. A felolvasás és beszélgetés mellett vendégeink részleteket tekinthetnek meg Magyarósi Éva új filmjéből.

Vendégek: Magyarósi Éva, Podmaniczky Szilárd
A beszélgetést vezeti: Müllner Dóra
Közreműködik: Takács Katalin

MAGYARÓSI ÉVA
A kortárs képzőművészeti színtér ambiciózus, a társadalmi problémákra érzékeny és nyitott fiatal alkotója. 1981-ben született Veszprémben. A Győri Balettművészeti Szakközépiskola szobrász, majd a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékének animáció szakán végezte tanulmányait.
Mesterei: Húber András és Szirtes János voltak. A Középeurópa Fényműhely Egyesület és a Magyar Szobrásztársaság tagja. 2002-ben készült első filmje Hangabáb címmel. Azóta bemutatták többek között a Vincent és Mia, a Szerelemhús és a Kafflogó című animációs filmjeit, de az igazi áttörést a 2005-ös Hanne című diplomafilm hozta meg számára, mellyel elnyerte az Oberhauseni Filmfesztivál első díját, és amely az azonos című, irodalmi pályázaton harmadik díjat nyert novellájából készült.

PODMANICZKY SZILÁRD
Író, dramaturg, forgatókönyv-, jegyzet- és tárcaíró (Délmagyarország, Magyar Narancs, Élet és Irodalom). 1963-ban született Cegléden. Húsznál is több önálló kötete mellett, melyek között verses- és prózakötetek, illetve gyermekkönyvek egyaránt szerepelnek, a Miraq, a Szezon, a Szerelem meg hal és az Észak-Észak című filmekhez írt forgatókönyvet. Több kötetének novelláiból készült kisfilm (Gumiharangok, Szép Magyar Szótár). Podmaniczky Szilárd, kiadó- és online lap alapítójaként és szerkesztőjeként is tevékeny.

TAKÁCS KATALIN
Színművész. Az Új Színház egykori tagja. Sajátos, érzékeny egyéniségével, megjelenésével, egyéni hangszínével olyan emlékezetes nőalakokat formál, mint például Csehov Nyinája, Shakespeare makrancos Katája vagy Ibsen Nórája.

MÜLLNER DÓRA
A Rádió Q szerkesztő-műsorvezetője. Dolgozott már rádióban, tévében, újságoknál. Tanult irodalmat, esztétikát és szakácsságot. Szeret olvasni, enni, utazni, nézni és hallgatni. Magyarósi Évával nem ez lesz az első nyilvános beszélgetése.
2012. május 24.

Mélycsarnok

Jegyek
2012. május 23.
Előző program

Hautzinger – Hirt – Sőrés: Örömzenélés az Ernst Múzeumban

2012. június 1.
Következő program

Four Bones Harsonakvartett koncertje az Ernst Múzeumban