SZEREP-JÁTÉK

Művészet, gazdaság, társadalom Múzeumkommunikációs program a Műcsarnokban

2010. szeptember 1 – 2011. május 31.

8–12-ES OSZTÁLYOK JELENTEKEZÉSÉT VÁRJUK!

Rendhagyó múzeumpedagógia-program megvalósítására nyílik lehetőség A pult mögött című kiállításhoz kapcsolódóan. A rendszerváltás gazdasági és politikai hatásának képzőművészeti megnyilvánulásait feldolgozó tematika olyan múzeumpedagógiai foglalkozások megszervezését teszi lehetővé, mely egy történelmi szituáció átélését és megértését segíti elő a programban részt vevő 14–18 éves fiatalok számára.

A kiállítás szeptember 19-i zárása előtt 10 osztály kap lehetőséget arra, hogy egy 1½-2 órás foglalkozáson egy előre kiválasztott mű bemutatásán keresztül ismerkedjen meg a kiállítás tematikájával, azaz a gazdasági átalakulás társadalmi, szűkebb értelemben vett művészeti vetületeivel. A kiállítás zárása után, egy dokumentációs anyag segítségével, további 40 osztálynak szeretnénk lehetőséget teremteni a téma feldolgozására.

Az iskolai foglalkozásokon részt vevő osztályokhoz egy múzeumpedagógus, egy szociológus és egy képzőművész látogat el, akik a kiállításról, illetve a rendszerváltásról beszélgetnek a fiatalokkal. A kiállító művész – a korszakhoz értő szakember magyarázatával és moderálásával – saját, a műcsarnoki kiállításon szereplő művét interpretálja a diákokkal közösen. A foglalkozás második felében a meghívott vendégek egy szerepjátékra ösztönzik a diákokat, melyben különböző társadalmi helyzeteket rekonstruálnak egy képzeletbeli város életében, végül elkészítik „városuk” rendszerváltás előtti, illetve utáni makettjét.

A foglalkozások célja, hogy A pult mögött című kiállításon látható művek létrejöttét, valamint a kiállítás koncepcióját a XX. század második felére jellemző gazdaságpolitikai változások tükrében ismerjék meg a csoportok, a hagyományos történelemoktatás módszereihez képest szemléletesen, játékosan és alternatív módon.

A program ingyenes.
2010. szeptember 1. - 2011. május 31.

Műcsarnok

Jegyek
2010. május 29.
Előző program

Kostil Danila – Stark Attila: Kulo City Film

2010. október 10. - október 15.
Következő program

Utazó workshop 2010 – 2011