"KÖR/CIRCLE" - Széchy Beáta retrospektív kiállítása

Széchy Beáta (grafikus- és képzőművész) retrospektív kiállítása a művésznő 55 születésnapja alkalmából kerül megrendezésre, s 25 évnyi alkotómunkának a termését mutatja be. E tárlat része az Ernst Múzeum nyári programjának, melyben kortárs magyar művészek életművét tárja a közönség elé és egyben méltón folytatja a nőművészeti kiállításainak hagyományát.

Széchy Beáta alkotó pályáját grafikusként kezdte, de munkássága már a kezdeti időkben kiegészült fotó- és textilhasználattal. Még Magyarországon készített varrott-festett, többrétegű papírmunkákat, melyek többnyire dobozolva, dobozba zárva rögzítettek jeleneteket, csoport-fotográfia parafrázisokat, emlékeket, történeteket. A 80-as évektől kezdve könyvmunkákat alkot, számára a már adott, létező könyv az a tárgy, melyet, mint anyagot fel lehet használni valami más - jelen esetben könyvszobor - előállítására. Széchy a könyveket objektekké, szobrokká változtatja, a könyvet mint szimbólumot, mint metaforát használja. A művésznő 1992 óta készít installációkat. Az első, "I Ching - A változások könyve" című installáció a távolkeleti kultúra által ihletett (Kala Institute, Berkeley).

Széchy azután, hogy 1980-ban befejezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, a 80-as évek végétől az Egyesült Államokban és Magyarországon dolgozik. 1990-ben ő alapította Dallasban a Magyar Kulturális Centrumot, melynek célja a magyar kultúra terjesztése az USA-ban. A 90-es évek közepétől Balatonfüreden amerikai képzőművészek részvételével művésztelepet hozott létre.

A kiállításon rajzok, grafikai munkák, papírplasztikák, tépett, varrott, négyzethálóba szőtt kollázsok, ofszet-montázsok, régi fotográfiák átalakításával létrehozott ofszet nyomatok, szitanyomatok, könyvobjektek, installációk láthatók. A tárlat alkalmából életműalbum készül.
2005. június 22. - július 10.

Ernst Múzeum

Jegyek
2005. június 21. - június 26.
Előző kiállítás

1956-os emlékmũpályázat .

2005. június 25. - június 26.
Következő kiállítás

MÚZEUMOK HOSSZÚ ÉJSZAKÁJA