Megnevezték az Aviva Képzőművészeti Díj jelöltjeit

A Műcsarnok által felkért kurátorok elismert fiatal művészeket jelöltek

Második alkalommal rendezi meg az idén a Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító a magyarországi kortárs művészet egyik különlegességének számító kiállítását, amely a tavaly létrehozott kortárs képzőművészeti díj jelöltjeinek alkotásait mutatja majd be a nagyközönség számára. A díj a kortárs képzőművészet rangját és elismertségét hivatott emelni, a hazai művészeti szcéna kiemelkedő szereplőinek részvételével mind a jelölők, mind a jelöltek oldalán.

Jelölők és jelöltek

Az idén Páldi Lívia a Műcsarnok főkurátora, művészettörténész; Karvalits Ferenc a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, műgyűjtő; Bencsik Barnabás a Ludwig Múzeum igazgatója; Szűcs Attila a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének adjunktusa; Hornyik Sándor művészettörténész; illetve Hans Knoll galerista és műkereskedő neveztek meg egy-egy képzőművészt. A jelölés érdekes szakmai kihívás, hiszen a kiállítást követően a kurátoroknak egymást kell meggyőzniük majd a nyertesről,saját jelöltjeikre ugyanis nem szavazhatnak.

Érdekes, és fontos kihívás a díj a művészeknek is, akik egy magas színvonalú csoportos kiállítás keretei között mutathatják meg magukat, és munkásságukat ősszel a Műcsarnokban egy teljes hónapon át.

Az idei jelöltek között van Németh Hajnal, akinek művészetét az összetett és átgondolt audiovizuális kísérletek fémjelzik, amelyek korunk vizuális kultúrájára, látványtársadalmára és mediális komplexitására egyaránt reflektálnak. Jelölője, Hornyik Sándor szerint munkásságának fontosságához és jelentőségéhez nagyban hozzájárul az is, hogy művészete érzékenyen és okosan egyensúlyoz a társadalomkritika, az identitáspolitika és a médiatudatos művészet szempontrendszerei között. Esterházy Marcell Párizsban élő művészt Karvalits Ferenc jelölte. Bencsik Barnabás jelöltjei Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy, akik mint művész páros 2004 óta dolgoznak együtt Párizsban, s közös munkájukat Société Réaliste néven jegyzik a nemzetközi művészeti színtéren. Szerteágazó és interdiszciplináris művészi aktivitásuk működési terrénumának leírására olyan szokatlan terminusokat használnak, mint politikai design, kísérleti közgazdaságtan, territoriális ergonómia és társadalmi manipulációs technológiák – mondta róluk Bencsik Barnabás, indokolva, miért éppen rájuk esett a választása. Páldi Lívia jelöltje szintén egy csoport, a Tehnica Schweiz, László Gergely és Rákosi Péter párosa. A két művész jelölőjük szerint sajátos, a magyar művészeti életben hiánypótló tevékenységet folytat, részben a választott tematikáik részben munkamódszerük miatt.

A jelöltek közé került Batykó Róbert fiatal festőművész is, őt Szűcs Attila festőművész, a Képzőművészeti Egyetem adjunktusa választotta ki, mert mint mondja, festőként erkölcsi kötelezettségének érezte festőt jelölni, szakmailag pedig „Batykó Róbert kommunikációs szemétből hoz létre strukturált festői felületet” - indokolt Szűcs Attila.

Végül Hans Knoll galerista egy jugoszláv származású, Magyarországon élő művészt jelölt, Katarina Sevicet, aki Knoll leírása szerint történelmi, társadalmi és intézményi struktúrákat tesz láthatóvá indirekt módon munkáiban, mégpedig múlt- és jelenbeli állapotukat úgy felidézve, hogy jövőbeli potenciáljaik is megmutatkoznak.

A jelöltek munkáiból rendezett kiállítás októberben lesz látható a Műcsarnokban.
2010. június 28. - november 14.

Műcsarnok

Jegyek
2010. június 19.
Előző kiállítás

Múzeumok éjszakája az Ernst Múzeumban

2010. augusztus 11. - augusztus 16.
Következő kiállítás

Műcsarnok és Ernst Múzeum szigetsátor