HALÁSZ PÉTER – SZELLEMIDÉZÉS

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

A háromnapos eseményen egykori alkotótársai tisztelegnek a négy éve elhunyt színházi rendező, színész, író, filmrendező Halász Péter előtt.

Halász Péter gyógyíthatatlan betegségére váratlanul, a később a 37. Magyar Filmszemle fődíját elnyerő Herminamező – Szellemjárás forgatása alatt derült fény. Ekkor döntötte el, hogy munkatársait megkéri élete hátralevő részének minél részletesebb dokumentálására, illetve teljes életművének 24 órás (!), filmes feldolgozására. Műfaji és stílusbeli megkötéseket – szokásos nagyvonalúságával és mély humorérzékével – nem tett, az elkészülő film megítélését teljességgel majdani nézőire bízta.
Halála előtti utolsó előadása, a budapesti kulturális élet egyik rá jellemzően nagy hatású „happeningje” a Műcsarnokban rendezett saját ravatalozási ünnepsége volt. Péter koporsóban fekve hallgatta végig pályatársai, tisztelői, barátai gyászbeszédét, nézte meg a személyesen neki szánt produkciókat, majd megköszönte a megemlékezést és távozott. A Halász 24 az utolsó fellépés folytatásaként egy legendásan szuggesztív erejű ember megidézése, a magyar színháztörténet egyik meghatározó életművének bemutatása, nem utolsósorban megismertetése egy új nemzedékkel.

A programsorozat gerincét a 24 órás non-stop Halász-film premierje adja. A Halász 24 vetítése március 19-én, pénteken éjfélkor kezdődik, és 21-én, vasárnap éjfélkor fejeződik be. A nagy elszántságot kívánó nézői erőfeszítést megkönnyíti, hogy a film egymás után kétszer lesz levetítve, ráadásul egyidejűleg négy különböző pontjáról indítva tekinthető meg. A 24 órás időtartam talán riasztó lehet, de várakozásaink szerint a látogatók engednek majd a filmben is alkalmazott Halász-féle időkezelési technika csábításának, miszerint az idő és a történés „időhúzással” való megszűntetése a racionalitásból a tiszta megtapasztalásba vezet, ahol megmutatkozik a mindennapi kapcsolatok, rituális cselekvések, szürreális jelenségek valódi jelentősége. Ennek megfelelően arra bíztatjuk a nézőket, hogy március 19-e és 21-e között „költözzenek be” a Műcsarnokba. Az ötlet Halász Pétertől származik: a Jeles Andrással alapított Városi Színháznak 48 órás megnyitójára külön alvócellákat építtetett a hosszabb tartózkodásra berendezkedő látogatóknak, akik így nem csupán nézhették, de Halász felfogásának megfelelően valóban élhették is a színházat. A Műcsarnokban fekvőpárnákkal próbáljuk kényelmessé tenni az átlagos múzeuminál hosszabbnak ígérkező látogatást.

A film portré-jellegén túl a minél változatosabb, dinamikus „Halász-élmény” befogadásához színházi és felolvasó színházi előadások, fotó-, és relikvia-kiállítás, koncertek, Halász Péterrel kapcsolatos videóműveket és filmeket bemutató tévészoba, Najmányi László The Man Who Was a Theatre című filmjének nonstop vetítése és egy speciális hangszoba járulnak hozzá.

Az esemény záróaktusaként Najmányi László átadja a Halász Péter emlékére 2009-ben általa alapított Theatrica Vitae-díjat az idei díjazottnak, Surányi Nóra színésznőnek, a Les Fleurs du Mal társulat tagjának, a Bünti című lakásszínházi előadásban nyújtott példaértékű alakításáért. A díjjal az élő színház legkiválóbb művelőinek munkásságát ismeri el az alapító. A díjátadás részeként levetítjük az előadásról készített videófelvétel egy részletét.

A programsorozat összeállításánál arra törekedtek a szervezők, hogy Halász Péter kivételes sokoldalúságát és művészi igényességét jellemző produkciók kerüljenek a közönség elé. Az egykori alkotótársak – akik mind úgy emlékeznek barátjukra, mesterükre, mint életüket meghatározó személyre, akinek köszönhetően rengeteg emberi, intellektuális és szakmai élményben lehetett részük – őszinte örömmel fogadták a felkérést, hogy vegyenek részt a rendezvényen, segítsenek megidézni és továbbvinni egy hamisítatlan magyar színházi személyiség


ALKOTÓK, KÖZREMŰKÖDŐK

Halász 24 – FILM:
Ajtony Árpád, Dobai Péter, Donáth Péter, Ferenczi Gábor, Forgács Péter, Juhász András, Juhász Ottó, Monori M. András, Najmányi László, Novák Erik, Novák Kristóf, Seth Tillet, Can Togay, Szirtes András, Vajdai Vilmos

Közreműködők: Juhász Gabriella, Lippai Krisztina, Kodolányi Sebestyén, Kútvölgyi Léna, Palotai Klári

Színház/Tánc
Bagdi Bella, Bozsik Yvette, Egri Márta, Földeáki Nóra, Galambos Attila, Hajdú László, Nagy Péter, Juhász Gabriella, Kari Györgyi, Keresztes Tamás, Krasznahorkai Ágnes, Lippai Krisztina, Németh Orsolya, Peter Ogi, Takátsy Péter, Tamási Zoltán, Perovics Zoltán, Stubnya Béla, Szabó Dóra, Szalontay Tünde, Tóth József, Vati Tamás, Váradi Gábor, AKT Színház, TÁP Színház, Salto Mortale (volt Zsidó Színház)

Koncert
Balogh Mari, Kamondi Ágnes, Magyar Péter, Másik János, Müller Péter, Peter Ogi, Temesvári Balázs, Tóth Evelyn, Víg Mihály, David Yengibarian, Eugenia Formáció, Neanderok, Soma Mamagésa női zenekara, Új Zenei Stúdió (Jeney Zoltán, Sáry László, Vidovszky László)

Kiállítás
Fotók – Szilágyi Lenke és még sokan mások. Kb. 1000 fénykép Halász Péter munkásságának elejétől haláláig.
Herminamező–Szellemjárás installáció – A film eredeti díszlete interaktív kamerákkal kivetítve és a Herminamező vetítése non-stop
Egy őrült naplója, avagy az aknaszedő feljegyzései – installáció


Hangszoba
Vajdai Vilmos

Szervezés: Novák Erik, Juhász Gabriella, Lippai Krisztina
Munkatársak: Diák István, Hammer Zsolt, Jávorka Ádám, Juristovszky Sosa, Juristovszky Tamara, Kovács Áron, Kulcsár Viktória, Mihály Ágnes
Látványterv: Juhász András, Novák Erik
2010. március 19. - március 21.

Műcsarnok

Jegyek
2010. március 4. - március 7.
Előző kiállítás

13. LAKÁSTREND & DESIGN KIÁLLÍTÁS

2010. március 28. - május 2.
Következő kiállítás

DERKOVITS-ÖSZTÖNDÍJASOK 2009