DERKOVITS-ÖSZTÖNDÍJASOK 2009

KiállításAz 1955-ben alapított ösztöndíj célja máig az induláskor meghatározott elven nyugszik: segíteni a 35 év alatti tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését. A művészekből, művészettörténészekből álló bizottság évente választja ki az utóbbi években már közel 200 pályázó közül azt a tíz alkotót, akik az Oktatási és Kulturális Minisztérium által folyósított ösztöndíj fejében ezen a beszámoló kiállításon bizonyíthatják be, hogy az eltelt egy évben sikeresen valósították meg szakmai programjukat, s ez alapján döntenek az ösztöndíj meghosszabbításáról, illetve visszavonásáról is.

Többször érte már kritika a kiválasztás kritériumait (milyen arányban jusson ösztöndíj grafikusoknak, festőknek, szobrászoknak, intermédiásoknak), a kiválasztott művészek személyét (miért x, és miért nem y = „én”), pártatlanok tudnak-e lenni a zsűritagok, különösen az egyetemi tanárok, akik saját tanítványaikért lobbiznak. Mindig felmerül az a kérdés is, hogy méltányos-e a havonta folyósított összeg, megoldja-e a pályakezdés egzisztenciális gondjait. Ha az idei évben kiállító művészeket nézzük, a legtöbben közülük rendszeres résztvevői a kortárs művészetnek, magángalériákhoz tartoznak, jegyzett helyeken állítanak ki, rangos díjak tulajdonosai, illetve jelöltjei, s vannak, akik a nemzetközi szcénában is bizonyítanak.

A zsűrinek mindig nehéz dolga van a kiválasztásnál, de biztosak lehetünk benne, hogy ilyen egységesen kvalitásos, ugyanakkor műfajilag, tematikailag is sokszínű „derkós” kiállítás régen volt (ha volt egyáltalán).

2010. március 28. - május 2.
Jegyek
2010. március 19. - március 21.
Előző kiállítás

HALÁSZ PÉTER – SZELLEMIDÉZÉS

2010. április 2. - május 23.
Következő kiállítás

ART FANATICS