Deimantas Narkevicius: A történelem folytatódik / videóinstallációk

A kritikusként és hosszabb ideig kurátorként is dolgozó litván képzőművész, Deimantas Narkevicius filmjeinek és videómunkáinak középpontjában a történelem, a hivatalos és személyes emlékezet viszonyának és ábrázolhatóságának kérdései állnak. Mennyire átpolitizált az emlékezet? Lehetséges-e megmutatni a történelmi vagy személyes traumákat? Milyen filmnyelvi eszközökkel? Narkevicius személyes történetek megidézésével és rekonstruálásával elemzi valóság, fikció és dokumentum viszonyát. Egyike azoknak a művészeknek, akik következetesen rámutatnak, hogy az emberi érzékelés/tapasztalás milyen szerepet játszik az emlékezet különböző formáinak kialakulásában és működésében, különösen a poszt-kommunista időszak változásainak tükrében.
A Műcsarnokban megrendezendő kiállítás, amely a művész első egyéni bemutatkozása Magyarországon, az elmúlt 10 év film- és videóinstallációiból válogat, melyek közt szerepel legújabb munkája, a Revisiting Solaris (2007) is.

Deimantas Narkevicius 1964-ben született Litvániában (Utena). Vilniuszban él és dolgozik. 2005-ben DAAD-ösztöndíjasként élt Berlinben. Olyan rangos helyeken voltak egyéni kiállításai, mint a berlini daadgalerie (2005, 2007), a párizsi gb agency galéria (2006), a lipcsei Zeitgenössische Galerie (2006) és a bécsi Secession (2007). Számos biennálén és nemzetközi csoportos kiállításon vett részt, többek között az idei Skulpturenprojekt Münster sculpturen projekt keretében is kiállít:
http://www.skulptur-projekte.de/kuenstler/narkevicius/
2007. szeptember 27. - november 11.

Műcsarnok

Jegyek
2007. augusztus 31. - szeptember 30.
Előző kiállítás

4. terem

2007. október 9. - november 24.
Következő kiállítás

Utazás önmagunkba – Chilf Mária, Kovács Ivó, Kőszeghy Csilla kiállítása a Dorottya Galériában