Műcsarnok Teremőr

A Teremőr a Műcsarnok online videómagazinja

2016. március 11. péntek 10:25

Műcsarnok Teremőr - Mácsai Pál és vendégei, Török Richárd emlékkiállítása (2017. 01. 28.)

A tartalomból: Mácsai Pál és vendégei, Molnár Piroska és Pogány Judit beszélgettek a színház- és képzőművészet kapcsolatáról, ill. megnyílt Török Richárd emlékkiállítása a Kamarateremben. A tárlat egyik kurátora, Mayer Marianna árul el érdekességeket a művészről és annak szobrairól.

Műcsarnok Teremőr - Mácsai Pál és vendégei, Török Richárd emlékkiállítása (2017. 01. 28.)

Műcsarnok Teremőr: EGY/KOR (2017. december)

Elkészült az idei utolsó Műcsarnok Teremőr, melyben legújabb kiállításunk, az EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején megnyitóját mutatjuk be. A tárlat, amely visszatekintést nyújt Blaskó János, Gadányi Jenő, Jakobovits Miklós, Karátson Gábor, illetve Bocz Gyula, Cerovszki Iván, Csutoros Sándor, Dombay Győző, Lisziák Elek, Ócsai Károly, Szeift Béla művészetére, 2018. január 28-ig látogatható.

Műcsarnok Teremőr: EGY/KOR (2017. december)

Műcsarnok Teremőr: Átépítés alatt (2017. nov. 22.)

NYÍLT EST A MŰCSARNOKBAN ALBRECHT DÜRER RINOCÉROSZA – Filmvetítés Rendezők: Horkay István és Orosz István ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY AWARD 2017 | Díjátadó és egyestés kiállítás | Megnyitja: Josef Schulz fotográfus, Németország INTERCONNECTED AMBITIONS II. Az electro-industrial zene találkozása a kortárs tánccal és a kortárs fotográfiával RABSZOLGASÁGOM VETÜLETE | Béki István performansza

Műcsarnok Teremőr: Átépítés alatt (2017. nov. 22.)

Műcsarnok Teremőr különszám - Kutatók Éjszakája 2017

Olga Tobreluts és az Új Média Művészet születése Oroszországban | A Műcsarnok Könyvtár és Archívum bemutatása, BBS filmek vetítése | Ökoest – Fogyatkozó gyönyörű örökségünk – Kerekasztal beszélgetés a Salgado-fotók tükrében | Lányi András író, filozófus tárlatvezetése Sebastião Salgado: Genesis c. kiállításán | 'Ne csak antropológiát csináljunk, hanem emelkedjünk fel ...' Portréfilm Boglár Lajos etnológusról | Hány ember élhet a Földön? – David Attenborough filmje a túlnépesedésről | Gaia – Tánc Performance

Műcsarnok Teremőr különszám - Kutatók Éjszakája 2017

Műcsarnok Teremőr 30.

Műcsarnok Teremőr 30.

Műcsarnok Teremőr 30.

Műcsarnok Teremőr 29. (2017. július. 4.)

Műcsarnok Teremőr 29. (2017. július. 4.)

Műcsarnok Teremőr 29. (2017. július. 4.)

Műcsarnok Teremőr Múzeumok Éjszakája (2017. június 29.)

Idén is remekül sikerült a Múzeumok Éjszakája a Műcsarnokban - közel 10,000 nézővel. Érdekes programok, különleges vendégek, jó hangulat, és persze Önök, látogatók, akikért és akikkel ez az egész létrejöhetett. Reméljük, tartalmas kikapcsolódásban, kellemes szórakozásban volt részük, és máskor is a Műcsarnokot választják. Mi biztosan ott leszünk a jól ismert helyen, a Hősök terén.

Műcsarnok Teremőr Múzeumok Éjszakája (2017. június 29.)

Műcsarnok Teremőr 27. (2017. június 21.)

A Műcsarnok Teremőr legújabb számában a Körülöttünk - Nemzeti Szalon 2017 - Iparművészet és tervezőművészet című kiállításunkat mutatjuk be. Beszélgettünk a kurátorokkal és exkluzív tárlatvezetéseken is jártunk.

Műcsarnok Teremőr 27. (2017. június 21.)

Műcsarnok Teremőr 26. (2017. február 11.)

120 év - Szegő György, művészeti igazgató összefoglalója a Műcsarnok hamarosan záruló jubileumi évéről. Sármány-Parsons Ilonával, Az első aranykor kiállítás tudományos kurátorával beszélgettünk. Szívzörej - Stefanovits Péter munkáiról Szurcsik József kurátor és asszisztense, Markovits Éva mesél. Enter - A Metropolitan Egyetem művészeti hallgatóinak tárlatán két kiállítóval találkoztunk. Ajánlónkban a Műcsarnok februári programjaiból válogattunk.

Műcsarnok Teremőr 26. (2017. február 11.)

Műcsarnok Teremőr 25. (2017. január 27.)

Jutalomjáték: Három újonnan nyílt kiállításra hívjuk fel a figyelmet a Teremőr adásában. Ezek: Stefanovits Péter Zívzörej című tárlata, 25 ÉV SYMPOSION, a magyarországi művésztelepek áttekintő kiállítása, és 30X30, 215 magyar képzőművész alkotása. Adásunk végén pedig februári programjainkból ajánlunk.

Műcsarnok Teremőr 25. (2017. január 27.)

Műcsarnok Teremőr 24. (2017. január 16.)

Az első Aranykor a nyitva tartása óta eltelt bő hónapban rekord látogatószámot tudhat magáénak. A 10 000. látogatóval találkoztunk. A kiállításról Mayer Mariannával beszélgettünk. Enter a Boxban. Két művész: Schmidt Ágnes és Márián Gábor beszélnek a munkáiról. Zoográfia. A kertek és műhelyek második sorozatának január 8.-i záróeseményén jártunk. És az ajánló januárban nyíló tárlatokkal. Mindez a Teremőr 24. számában.

Műcsarnok Teremőr 24. (2017. január 16.)

Műcsarnok Teremőr 22-23. (2016. december 16.)

A Kertek és műhelyek megnyitotta második kiállítását, Szemadám, Kováts Albert és a Magyar Festők társasága és Zoltán Mária Flóra tárlatait, és Megnyílt a Boksz# újabb kiállítása is, az ENTER, ahol a Metropolitan Egyetem művészhallgatóinak munkáit ismerhetjük meg. Decemberben három idei kiállítás katalógusát mutatta be a Műcsarnok. Az ajánlónkban pedig közeledő programokat láthatnak. A Teremőr Karácsonyi duplaszámában

Műcsarnok Teremőr 22-23. (2016. december 16.)

Műcsarnok Teremőr különszám: Az első aranykor

Műcsarnok Teremőr különszám: Az első aranykor

Műcsarnok Teremőr 21. (2016. december 3.)

A Műcsarnok#Boksz kiállítás sorozatáról Bán Andrást kérdeztük, a héten nyíló Enter című tárlat előkészületein jártunk, ahol Koroknai Zsolt kurátorral, Fazakas Réka asszisztenssel, és Török Bianka kiállító művésszel beszélgettünk. Az első Aranykor. A legnagyobb utazó festmény történetét a varsói Királyi palota főrestaurátora meséli el nekünk. Kertek és Műhelyek, a Műcsarnok kilenc kiállítást tervez jövő februárig. A most nyíló három új kiállítást az ajánlónkban mutatjuk be.

Műcsarnok Teremőr 21. (2016. december 3.)

Teremőr 20

Megjelent Ladik Katalin könyve a Víz emlékezete. A kötetről és más munkákról Samu János Vilmos kérdezte a művészt. Nemrég mutattuk be Sáry László 100 harangra írt zeneművét. A koncerten a matematikai pontossággal megszerkesztett és előadott műről a zeneszerzővel beszélgettünk. Kontroll, a Boxban még november 20-ig látogatható. A Binaura csoport Echo című munkájának egyik alkotójával Nagy Ágostonnal beszélgettünk a kiállításon látható Izgalmas projektről. Mindez a Teremőr 20. számában.

Teremőr 20

Teremőr 19

Új bemutatók a Műcsarnok színházában: Frida, felolvasószínházi fantázia és Sajó László: az Ideális könyv című regényének színpadi változata. Kutatók Éjszakája visszatekintő; Interjú Cseh Dániel médiaművésszel, a Kontroll egyik kiállítójával; Kis Gesztusok – Globális Nézőpont címmel műhelybeszélgetést rendeztünk a természet és művészet viszonyáról. És Ajánlónkban októberi programjaink: finisszázsheti tárlatvezetéseket, egy konferenciát, Ladik Katalin estjét és Sáry László koncertjét ajánlunk nézőink figyelmébe a Teremőr 19 számában.

Teremőr 19

Teremőr 18

Két megnynyitó egy héten: Kontroll – A MOME Média Design Tanszékének kiállítása a Boxban és KÖZÉP a Műegyetem Középülettervező Tanszékének tárlata a Kamarateremben látható. Természetművészet interjú Jerilea Zempel képzőművésszel a textilfegyvereiről, Összeállítás a színházi funkciójában felavatásra került I. teremből az Élőkép társulat Élő felszín című előadásáról. És ajánló a Műcsarnok október eleji programjaival a Teremőr 18. számában.

Teremőr 18

Teremőr 17

Popup sorozat a szeptember 11-én zárult Ázbej & Ázbej kiállításon. Mahmoud Maktabival az iráni kurátorral beszélgettünk a nagy látogatottsággal folytatódó Ágak /// Természetművészet - Változatok kiállításon. Szeptember 27-én 19 órakor, az Élőkép Színház: Élő felszín című produkciója, Szeptember 30-án pedig a Kutatók éjszakája éjfélig rengeteg programmal várja a látogatókat. Szerdánként ismét Filmklub, és két új kiállítás: Szeptember 23-ától Kontroll – A MOME Média Design Tanszékének kiállítása és szeptember 24-től KÖZÉP – középületek közvetlen közelségben, A BME Építészmérnöki karának Középülettervezési Tanszékének hetven éves jubileumi kiállítása várja a látogatókat a Műcsarnokban. Mindez szeptemberben a Műcsarnokban és a Teremőr 17. számában.

Teremőr 17

Teremőr 16

Négy kiállítás megnyitóján jártunk: Szervátiusz Jenő és Tibor szobrai az Apszisban, Ázbej Sándor és Kristóf tárlata a Kamarateremben, egy nagyszabású természetművészet-válogatás pedig a Műcsarnok egyéb termeiben és az épületen kívül látható. Erről a kiállításról Keserü Katalin kurátorral és Chris Booth kiállítóművésszel beszélgettünk. A Műcsarnok#Boxban Jószay Zsolt szobrairól Gulyás Gyulát, valamint a művészt kérdeztük.

Teremőr 16

Teremőr15.

A Teremőr legújabb számában a Műcsarnok most nyíló és már megnyílt kiállításairól számolunk be. A Boldog Békeidők 3D-ben, a Műcsarnok Boxban még a héten, július 24-ig látható. Az Ágak cím több, július 26-án nyíló tárlatot takar. A családi ágak kapcsán Rockenbauer Zoltánnal a Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor kiállítás kurátorával és Azbei Kristóffal az Azbej és Azbej kiállítás kiállító művészével beszélgettünk. Az Ágak természetművészet összefoglalását John K. Grande, a kiállítás egyik kurátora adta meg számunkra. És az ajánlóban a most élesített Képek és Pixelek weboldal, ahol virtuális sétával, és a művek és művészek bemutatásával, valamint sok izgalmas újdonsággal találkozunk.

Teremőr15.

Teremőr 14.

A Teremőr 14. számában néhány érdekességgel kezdünk a 120 éves Műcsarnokról, ezután a héten záró Képek és Pixelek, „És azon túl”szekcióján nézünk körül néhány kiállító művész és alkotás segítségével. Faa Balázs képzőművész „pillanatnyi” műalkotásáról, Horváth Éva Mónika, performanszairól mesélt, a cannes-i díjas Andrassev Nadja munkáját pedig Fazakas Réka kurátorral néztük meg. Június 11-én a Mappanyitás második részén két tehetséges fiatal jelentkezővel, és Bácsi Róbert László kurátor-fotográfussal találkoztunk. És az ajánlóban az idei Muzéj, valamint egy most nyíló kiállítás, amely a Boldog Békeidőket egy új nézőpontból mutatja be.

Teremőr 14.

Teremőr 13

A hónap végén zár a Képek és Pixelek, a kiállításon ismét időutaztunk Mayer Mariannával. A kurátor Türk Péter, egy korát meghaladó munkájának részleteibe avat be minket. Schild Tamás fotóművésszel a kiállításon látható képeiről beszélgettünk. A kiállítás kísérőprogramján pedig A Budapest Slam slemmerei olvasták fel a képek inspirálta alkotásaikat. Vasárnap zár a Pécs Airport a Műcsarnok Boxban. A megnyitót idézzük a kiállítás performanszának alkotójával. És néhány programra hívjuk fel a figyelmüket, melyekért ismét érdemes ellátogatni a Műcsarnokba. Tartsanak velünk a Teremőr 13. számában.

Teremőr 13

Teremőr 12

A modell és a mű: Tunyogi Henriett táncművésszel beszélgettünk Tóth György Képek és Pixelek kiállításon látható munkáiról. Ütő Gusztáv ősi gyökereket tápláló performanszán jártunk. A Pécs Airport egy művészével, Molnár Eszterrel beszélgettünk. Ismét egy képes időutazáson jártunk Mayer Marianna kurátorral, és néhány közeledő programra hívjuk fel nézőink figyelmét, melyeket semmiképp ne hagyjanak ki! Mindez a Teremőr 12.számában.

Teremőr 12

Teremőr 11

120 éves lett a Műcsarnok, a születésnapot szakmai beszélgetéssel és természetesen tortával ünnepeltük. Pécs Airport. Megnyílt a pécsi egyetem művészeti karának kiállítása a Műcsarnok#Boxban. A Képek és Pixelek kiállításon időutaztunk néhány kép segítségével, Mayer Marianna kurátorral, és a  kiállítás kísérőeseményén jártunk, ahol Tóth Krisztina, Kemény István és Bartis Attila mesélt arról, hogy mit jelent a kép egy író számára.

Teremőr 11

Teremőr 10

Rövid tartalom: Tímár Péter, fotográfus tartott interaktív tárlatvezetést Steve McCurry Legendás fotók című kiállításán. A 2016-os Nemzeti Szalon, Képek és pixelek - Fotóművészet - és azon túl megnyitóján jártunk, ahol a kurátorokkal és alkotókkal is beszélgettünk.
Most szombaton, 18 órakor Tóth Krisztina, Bartis Attila és Kemény István felolvasóestje lesz, május 4-én pedig a 120 éves Műcsarnokról fognak a meghívott előadók beszélgetni.

Teremőr 10

Teremőr 9

Rövid tartalom: Hétszáznál is több alkotás, több mint 160 művész, tíz évnyi magyar fotóművészet, – digitális és telefonnal készült képek, videók, animációk, fotószobrok, fotogramok, panorámafotók, naplók és térinstallációk együtt, egy helyen, Képek és Pixelek Fotóművészet - és azon túl, Nemzeti Szalon 2016. a Műcsarnokban Szarka Klára kurátorral. És április 17-én, zár McCurry Legendás fotók kiállítása. A záró tárlatvezetés 16-án 16 órakor Tímár Péter fotográfussal. És egy kis "így készült" meglepetés a Műcsarnok Teremőr 9. számában.

Teremőr 9

Teremőr 8

Rövid tartalom: Április 17-ig látogatható Steve McCurry kiállítása, melyen a 20 000. látogatót kísértük végig. Április 3-án ért véget a LÉGVONAL -  SHORTCUT, az egri főiskola művészeti tanszékének kiállítása. A szombati záró tárlatvezetést Tasnádi József képzőművész és Hegedűs Eszter hallgató tartotta. Múlt vasárnap  Al Ghaoui Hesna szubjektív vetítésén jártunk, melyen McCurry  legendás fotóiról és a kapcsolódó saját élményeiről beszélt. Épül a Képek és Pixelek Fotóművészet -  és azon túl, című Szalonkiállítás, melyet a kurátor Szarka Klára ajánl. Mindez a Műcsarnok Teremőr 8. számában!

Teremőr 8

Teremőr 7

Röviden a tartalomból: Második bekezdés, a Derkó kísérőeseményén jártunk, ahol a kiállítók mutatták be munkáikat. A hét Derkó műtárgyait Fazakas Réka kurátorral néztük meg. Ezt a kiállítást már csak itt a Teremőrben láthatják, mivel március 26-án bezárt, Aznap zárt a Frissen is, melyet Lábass Endrével, Ütő Gusztávval a Frissen interjúkban, és Halász András előadásával tartunk még egy kicsit itt a jelenben. A Műcsarnok következő kiállítása az április 23-án nyíló Képek és Pixelek, Fotóművészeti Szalon lesz. Egy nyáron nyíló tárlatról: Természetművészet, melyet John K Grande kurátor mutatott be az érdeklődőknek. Figyelem április 17-ig meghosszabbított nyitva tartással nézheti meg Steve McCurry ikonikus fotóit, aki még nem látta. A kiállítás 20 000-ik látogatóját fogadtuk a héten. Április 3-án a Légvonal/ Shortcut című kiállítást a Műcsarnok Boxban Tasnádi József képzőművész tárlatvezetésével zárjuk. Vasárnap 16 órától pedig  Al Ghaoui Hesna újságíró-szerkesztő-riporter vetített képes előadása lesz a Műcsarnok előadótermében, melyen McCurry néhány kiválasztott képéről mesél.

Teremőr 7

Teremőr 6

Rövid tartalom: A Derkó 2016-ról a kurátorokkal Bán Andrással és Fazakas Rékával beszélgettünk, a március 26-án záró Frissen kísérőeseményein forgattunk: Korniss Mihály Lábasst olvasott fel, Orosz István pedig Rhino memo címmel tartott, a sikerre való tekintettel ismétlésre kerülő előadást. A Frissen két művésze Rabóczky Judit és Georgios Tzortzoglou beszélt a munkákról, és egy híres vendéget kaptunk lencsevégre a Frissen kiállításon a Teremőr 6. számában.

Teremőr 6

Teremőr 5

Teremőr 5

Teremőr 4

Teremőr 4

Teremőr 3

Teremőr 3

Teremőr 2

Teremőr 2

Teremőr 1

Teremőr 1

nemzeti-szalon.hu

Előző hír